• erkänna alla människor lika rättigheter. Linn Bursell och Josefin Rhedin vägrar erkänna nationsgränser.
Stockholms Fria

Gränslös kamp för mänskliga rättigheter

Nätverket Ingen människa är illegal arbetar såväl ideologiskt som praktiskt. Ideologiskt för att upphäva nationsgränserna. Praktiskt för att hjälpa dem som förvägras mänskliga rättigheter på grund av politiska konstruktioner. SFT har träffat Linn Bursell och Josefin Rhedin som menar att jorden, och för den delen Stockholm, tillhör alla.

Nätverket Ingen människa är illegal, IMÄI, hjälper gömda flyktingar. I dagsläget sex familjer, och många fler står på tur. Men Linn Bursell och Josefin Rhedin från gruppen nekar bestämt till att de sysslar med välgörenhet.
– Vi är inte en biståndsorganisation. Vi är ett nätverk som inte erkänner några nationsgränser. Vi utövar det praktiskt genom att hjälpa asylsökande som får sina rättigheter kränkta, säger Linn Bursell.

Delvis som ett resultat av den dubbla fokusen är IMÄI organiserat i två avdelningar, där den ena verkar opinionsbildande medan den andra ansvarar för det praktiska asylarbetet. Men bakom arbetsdelningen ligger också omsorg om både gömda flyktingar och de egna aktivisterna.
– Arbetet i asylgruppen är väldigt tungt, säger Josefin Rhedin. Det praktiska arbetet kring varje fall kräver energi, och dessutom hanterar man väldigt känsliga uppgifter. Så de flesta som kommer nya till oss börjar i den politiska gruppen.
Hon har arbetat inom nätverket i ungefär två år. Sitt första kontaktuppdrag åtog hon sig efter ett års tid.
Linn Bursell har varit medlem i ett drygt år och ingår i opinionsgruppen. Arbetet består dels i att ordna de finansiella förutsättningarna för asylgruppen, dels i just att väcka opinion.
– Ena halvan av vårt arbete är ju att slå hål på myten om att Sverige för en human flyktingpolitik, som väldigt många fortfarande tror på, säger hon. Att visa att Sverige konsekvent bryter mot asylsökandes mänskliga rättigheter.

För några år sedan stod frågan om asylsökandes rättigheter högst på den politiska och mediala dagordningen. Kampanjen Flyktingamnesti 2005 mobiliserade ett brett stöd för att alla asylsökande som fått avslag av den dåvarande utlänningsnämnden skulle beviljas uppehållstillstånd.
Ingen människa är illegal var i högst grad delaktiga i arbetet. Men trots stöd från fem av sju riksdagspartier lyckades de inte rubba alliansen mellan socialdemokraterna och moderaterna, som båda motsatte sig en generell amnesti.
Istället resulterade kampanjen i att stödpartierna pressade socialdemokraterna till en kompromiss, som dock fått kritik av asylrättsaktivister. Bland annat för det stora antalet tillfälliga uppehållstillstånd som beviljades, samt för Migrationsverkets allt annat än generösa tolkning av vad som räknades som anknytning till Sverige.
– Tyvärr blev väl den tillfälliga lagen inte riktigt så bra som man kunde ha hoppats, säger Linn Bursell.
Den så kallade tillfälliga lagen innebar en ny prövning för asylsökande och gömda, men var samtidigt ett effektivt sätt att dämpa den opinion som precis börjat hörsamma amnestikravet.
– Det var som att man hade delat ut öronproppar, säger Josefin Rhedin.

Sedan dess har Sveriges flyktingpolitik hamnat i skuggan av andra frågor, och IMÄI upplever att media har tröttnat på problematiken. Men det dagliga arbetet fortgår, på både det praktiska och det politiska planet. Och långt ifrån allt är elände.
– Den senaste tiden har tre av våra familjer fått permanent uppehållstillstånd, säger Josefin Rhedin och ler. Det gör att man blir positiv. Och skulle man inte känna att man får in positiva grejer skulle man gå in i väggen.

Fakta: 

Ingen människa är illegal
Har ett tjugotal aktiva i Stockholm.
Verkar för ett upphävande av nationsgränser och lika rättigheter för alla.
Har förutom i Stockholm lokalgrupper i Göteborg, Norrköping, Uppsala och Östersund.
Har systernätverk i bland annat Danmark, USA, Kanada och Tyskland.
Har funnits i Sverige sedan slutet av 1990-talet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu