Drogkrig skördar hundratals offer i Mexiko
Under årets första månader har 700 mexikaner dödats i samband med regeringens krig mot droghandeln och i uppgörelser mellan rivaliserande drogkarteller.
President Felipe Calderón förklarade krig mot droghandeln när han tillträdde i december förra året. Under hans fyra första månader vid makten har över 1 100 misstänkta narkotikabrottslingar gripits och stora mängder droger beslagtagits. Presidenten har även skickat militär till vissa delstater för att hjälpa polisen att bekämpa drogmugglingen.
De två stora drogkartellerna, med baser i delstaten Sinaloa i norr och vid den Mexikanska golfen i sydöst, attackerar poliser och andra myndighetspersoner som hämnd för Calderóns 'krig'. Företrädare för polisorganisationer säger att det är de som får betala priset för drogkriget. Bara under 2007 har sjuttio poliser dödats.
- Kartellerna använder våldshandlingar för att visa samhället att de tänker fortsätta sin verksamhet, förklarade analytikern Lilian Ovalle i en intervju med den mexikanska tidningen La Opinión.
Även journalister som undersöker drogkartellerna faller offer för våldet. Fredagen den 6 april mördades journalisten Amado Ramírez i delstaten Guerrero i södra Mexiko. Han sköts ned efter att ha sänt sitt dagliga radioprogram i badorten Acapulco. Sammanlagt fjorton mexikanska journalister har mördats sedan januari 2006. SIP, det
interamerikanska pressförbundet, hävdar att Mexiko nu har gått om Colombia som det farligaste landet för journalister i Latinamerika.
Redan före Calderóns tillträdande hade våldet kring narkotikahandeln ökat. Mexikos geografiska läge, mellan producenterna i Sydamerika och konsumenterna i USA och Kanada, gör landet till en naturlig genomfartsled för narkotikan. När USA lyckades täppa till den andra viktiga leden, som går genom den karibiska övärlden, ökade smugglingen via Mexiko.
Dessutom kontrollerar mexikanska drogbaroner försäljningen i allt fler delstater i USA. De stora vinsterna har ökat rivaliteten mellan och inom olika karteller. När stora ledare fängslas eller dödas utkämpar deras underhuggare blodiga strider om deras områden. Majoriteten av årets 700 dödsoffer arbetade för någon av drogkartellerna.
Den senaste våldsvågen har nått landsändar som tidigare inte drabbades, främst i södra Mexiko. Enbart i delstaten Guerrero har nittio mord begåtts under 2007. Det beror på att även den inhemska marknaden har vuxit och blivit mer lönsam.
Presidentens offensiv mot droghandeln försvåras av den utbredda korruptionen inom poliskåren och statsmakten. Det är känt att före detta militärer och poliser arbetar för kartellerna. I maffian Los Zetas finns avhoppade medlemmar i den elitstyrka som skapades på 1990-talet för att bekämpa zapatistgerillan. Flera av journalisterna som dödats utredde sambanden mellan kartellerna och inflytelserika grupper i samhället.
Mexiko och Colombia offentliggjorde nyligen att de kommer att inleda ett samarbete för att minska narkotikasmugglingen. Mexiko har redan tagit efter ett av Colombias viktigaste recept mot drogbaronerna: utlämning. Flera av de chefer som gripits har utlämnats till USA, en åtgärd som berömdes av colombianska företrädare.