Angeredscupen - en plantskola för friidrottslöften | Fria.Nu
Fria.Nu

Angeredscupen - en plantskola för friidrottslöften

Att friidrotten i Sverige just nu surfar på en jättevåg märktes inte minst på tisdagen när klassiska Angeredscupen för mellanstadiet arrangerades för 20:e gången på Slottsskogsvallen. De unga friidrottarna har sina givna förebilder och många siktar högt.

- Kajsa Bergqvist är min favorit och visst tänker jag fortsätta med friidrott, menade Jennifer Usiobo från Bläseboskolan, som barfota sprang hem guldet på 60 meter för sjätteklassare med tiden 8,58 samt hamnade på en fjärdeplats i längdhoppet med sina 3,86.

I Angeredscupen gör 10 skolor upp om vilken skola som är bäst i området. Men det är också en individuell tävling där de främsta i varje gren erbjuds att få åka på träningsläger där huvudarrangör är friidrottsklubben Utby IK. Grenarna är kast med liten boll, kula, höjdhopp, längdhopp, 60 meter, 800 meter samt den avslutande kurirstafetten.

- Klubbarna brukar vara snabba med att plocka upp talangerna från tävlingen. Det finns ju många kända namn som har upptäckts i cupen. Christian Olsson, till exempel, han har fortfarande höjdrekord på 1,58 för årskurs 5. Yannike Tregaro som gick på Rannebergen har höjdrekordet för sexor på 1,65, sade Ralf Andersson gymnastiklärare i Rannebergen som bär huvudansvaret för tävlingen.

Årets segrare i femte respektive sjätte klass i höjdhopp var i år Anton Brenevik från Rannebergen som krängde sig över 1,40 och Amir Osmanovic från Bergsgårdsskolan som segrade på 1,45. Med andra ord: inte allt för långt ifrån de båda giganternas resultat.

Slottsskogsvallen i Göteborg var på tisdagen smockfull av elever och lärare från skolorna och intresserad allmänhet.

- Det brukar faktiskt bli ett par tusen personer på läktarna och ett enormt tryck. Roligast är nog nästan 800 metersloppen där de brukar ta ut sig totalt, sade Ralf Andersson.

En som tog ut sig fullständigt var Per Lachman från Eriksboskolan som, trots huvudet kortare än de övriga, kämpade till sig en tredjeplats i 800 meterfinalen för årskurs fyra. Hans sluttid blev 2,51,55. Segrade gjorde Pontus Ahonen Björnsen från Bergum skola på tiden 2,48,46. Tvåa var Sizar Ayoub från Bergsgårdsskolan på tiden 2,49,57.

Värd att nämna är Carina Tang från Bergsgårdsskolan. Hon segrade klart i längdhoppstävlingen för femteklassare med det fina resultatet 4,36. Ett hopp som också skulle räckt till ett guld i årskurs 6 för tjejer och en topplacering bland killarna.

Den skola som till slut segrade totalt sett var Bergsgårdsskolan som lyckades skrapa ihop 360,5 poäng. Tvåa blev Rannebergen med 356,5 och på tredjeplats Bergum skola med 339,5 poäng.

Annons

Rekommenderade artiklar

Helhetsupplevelser räddar idrottsföreningar

Allt fler sporter förknippas med företagsnöje, alkohol och svensexor. Bowling och go-kart är sedan länge etablerade i branschen. Men det dyker upp allt fler, som curling till exempel.

'Vi måste lära oss att tala med varandra'

I dag lägger vi mer tid framför tv:n och datorn än vi någonsin gjort tidigare. Det innebär att gymnastiken i skolan blivit en mycket viktig lektion. Men kulturkrockar gör att många hoppar över gymnastiken.

Bergsjö IF är en skola för livet

Två raka finaler i Gothia Cup och tre spelare på väg till Italien gör Bergsjö IF till ett av Sveriges bästa pojklag i fotboll. Spelarnas olika nationaliteter är en av anledningen till framgångarna, enligt tränarna.

Invalidos tog hem Sverigeserien

Rullstolsinnebandylaget Invalidos 3V HIF kunde lätt säkra seriesegern vid Lundbystrand i helgen. Tre vinster i den avslutande omgången innebar serieseger med sex poäng före Eskilstuna HIF.

Invalidos kämpar för serieseger

Till helgen avgörs Sverigeserien i rullstolsinnebandy. Göteborgslaget Invalidos 3V HIF leder serien med tre poäng inför helgens spel i Lundbystrands sporthall. Klubbens första serieseger ser helt klart ut att vara inom räckhåll.

© 2020 Fria.Nu