De fattigas biskop kan bli president i Paraguay år 2008 | Fria.Nu
Fria.Nu

De fattigas biskop kan bli president i Paraguay år 2008

I Paraguay har det konservativa Coloradopartiet haft makten i 60 år. Nu kanske en kandidat utanför Coloradopartiet kan bli president: Fernando Lugo, före detta biskop.

År 1989 störtades Paraguays diktator Alfredo Stroessner. Man började ha allmänna val. Men diktatorns parti, Coloradopartiet, hade fortfarande makten. Partiet kontrollerar de statliga myndigheterna. De kontrollerar stora delar av samhället eftersom de samarbetar med stora företag.

Paraguay har stora problem med fattigdom och korruption. Oppositionen vinner ändå aldrig valen. Men nu leder en oberoende kandidat i opinionsundersökningarna. Det är Fernando Lugo, som slutade som biskop i julas för att kunna ställa upp i valet år 2008.

Fernando Lugo blev känd när han ledde en demonstration mot president Nicanor Duarte förra året. Presidenten ville ändra grundlagen för att få mer makt. Men det blev stora demonstrationer mot honom. Han kunde inte ändra lagen.Under resten av året ledde Lugo la concertación, en organisation som samlar olika folkrörelser och den politiska oppositionen. Kyrkans ledare bad Lugo att sluta arbeta politiskt. President Duarte sa att präster inte får ställa upp i val enligt grundlagen. Lugo valde mellan politiken och kyrkan. Han valde politiken.

Fernando Lugo har sagt att han varken är vänster eller höger. Men folk ser honom som en vänsterman eftersom han stöder de fattiga. Lugo säger att han har fått idéer från befrielse-teologin. Befrielse-teologin är en lära som säger att kyrkan ska stödja de fattiga och arbeta mot orättvisor. Den kommer från katolska präster i Latinamerika på 1960-talet.Lugo levde i tio år i San Pedro, en fattig del av Paraguay. Då blev han känd som de fattigas biskop. Rykten säger att han stödde jordlösa bönder som ockuperade mark. I dag lovar han en jordreform som ska ge småbönderna jord.

Lugo har starkt stöd på landsbygden och i fattiga stadsdelar. Flera fackföreningar, bonderörelser och indianrörelser stöder honom. De ser honom som en ärlig människa. Dessutom litar de på den katolska kyrkan, och därför tror de att Lugo kan stoppa korruptionen i staten.Man vet inte ännu vilka som kommer att ställa upp i presidentvalet. Lugo kommer troligen att samarbeta med partierna i oppositionen. Om alla partier som är emot Coloradopartiet stöder Lugo, har han större chans att vinna.

President Nicanor Duarte vill ställa upp för Coloradopartiet igen. Grundlagen förbjuder omval, men Duarte vill ändra grundlagen. Om han ställer upp kommer troligen 15–25 procent att rösta på honom.Asunción

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu