Stockholms Fria

Magnifikt och dynamisk breakbeat

New York-baserade Datach'i är en av dessa svårmodiga technomän som kommit fram i det hjulspår Aphex twins bulldozer lämnat efter sig. Kopplingen till Afx's genrebestämmande I care because you do har varit mer än tydlig på hans tidigare släpp, inte minst på den hyllade debuten 10110101 = [rec + play] från 1999; men samtidigt har en lekfullhet och kritisk distans hållits som gjort att denne unge amerikan fått både recensenter och lyssnare på fall, även om han allt som oftast ansetts hänga afx i svansen.

Med Mmale and ffemale får man nog börja tala om ett riktigt genombrott.

Här lyckas Datach' i hålla sig såväl extremare och mörkare som brutalare än andra inom sitt fält. I sin experimentlusta och frenesi görs inte bara rent hus med den mesta s.k. experimentella technon, utan även annat inom råare hardcore-varianter som drill'n'base och halvindustriella noise-akter.Visst är fortfarande Aphex twin en självklar referens, men aggressiviteten och kaoset har nog aldrig varit så här explicit hos lärofadern. Ta som exempel spåret 'I'm not afraid to watch you die', där en sunkig acid house-slinga fullständigt pulveriseras av den mest vildsinta trumkaskad; eller kusligheten i "Plainphhield", med sopransamplingar, Atari-synth och (såklart) vansinniga trumtakter. Nä, Datach'i är inte längre i skuggan av sina förebilder, han har snarast seglat upp i en egen galax.

Fakta: 

Mmale and ffemale

Grupp: Datach'i

Skivbolag: Planet Mu (Dense)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu