Böcker på mp3 i världsunikt projekt | Fria.Nu
Fria.Nu

Böcker på mp3 i världsunikt projekt

Trött på att släpa på tunga tegelstenar till böcker? Bättre att gå till biblioteket och ladda ner en mp3-bok istället. Nu deltar bland andra Skövde stadsbibliotek i ett unikt pilotprojekt.

I går, fredag, var det invigning för Mediejukeboxen på 30 bibliotek i Sverige. Skövde stadsbibliotek är ett av dem.
– Det är så fantastiskt att vi får sätta igång igen, det var mycket populärt förra gången, säger bibliotekschefen Christina Westerlund-Karlsson. Det är så smidigt med mp3-formatet. Ta till exempel Ernst Brunners bok Carolus Rex, den är på 32 cd-skivor. Det är inte så lätt att ha med sig när man är ute och springer.

Idén kommer från tre anställda på just Skövde stadsbibliotek. 2005 startades här ett projekt där låntagaren via en station kunde ladda ned ljudböcker. Men lånen kunde inte tidsbegränsas, varför delaktiga förlag drog sig ur samarbetet. Nu ska sådana teknikaliteter ha övervunnits. Filformatet i Mediejukeboxen är wma och filerna är DRM-skyddade, vilket ska begränsa spridning. Lånetiden är begränsad till fyra veckor, därefter blir filen obrukbar.
Det finns i nuläget 350 titlar att välja bland inom genrer som fakta, skönlitteratur, musik, film och språkkurser. Efter en provperiod kan biblioteken köpa in fler titlar.

Christina Westerlund-Karlsson är lyrisk. Den otympliga cd-boken kostar visserligen ungefär lika mycket som mp3-filerna att köpa in, men man har sällan råd med mer än ett exemplar av varje bok.
– När du kommer till biblioteket kanske cd-boken är utlånad. Nu kan hur många som helst låna samma bok. Man behöver aldrig gå härifrån besviken.
Skövde stadsbibliotek räknar med att nå många nya låntagargrupper. Det gjorde man i alla fall förra gången, berättar Christina Westerlund-Karlsson.
– Medelålders män dök upp. De besöker ju inte bibliotek så ofta, men de tycker att det är kul med teknik. Och många äldre kom hit med sina nyinköpta mp3-spelare, lade fram hela kartongen på disken och ville att vi skulle hjälpa dem att komma igång. Och det gör vi så gärna.

Medie-jukeboxen ser ut ungefär som en biljettautomat med pekskärm. Besökaren kopplar in sin mp3-spelare på plats och tankar in materialet. Undantaget är Apples Ipod, som inte läser wma-filer.
Det finns en tanke med att människor måste komma till biblioteket för att låna mp3-filerna, istället för att tanka ned dem hemifrån.
– Då kan man upptäcka annat som finns här. Mp3-boken ska bara vara ett komplement till den riktiga boken, säger Christina Westerlund-Karlsson.
Andra bibliotek som har jukeboxen är bland andra Malmö stadsbibliotek, Sandvikens folkbibliotek och Dieselverkstaden i Nacka.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu