Lugo utmanar enpartistyret i Paraguay | Fria.Nu
  • Fernando Lugo är den första oppositionspolitikern i Paraguay som kan göra slut på Coloradopartiets 60-åriga monopol på regeringsmakten.
Fria.Nu

Lugo utmanar enpartistyret i Paraguay

Fernando Lugo har goda möjligheter att bryta Coloradopartiets 60-åriga maktdominans i Paraguay. Liksom andra vänsterledare på kontinenten stöds han av bonde-, arbetar- och indianorganisationer. Men tills för bara tre månader sedan var Fernando Lugo biskop.

Paraguay styrs av konservativa Coloradopartiet sedan 1947. När diktatorn Alfredo Stroessner störtades 1989 infördes allmänna val, men Coloradopartiet lyckades ändå hålla sig kvar vid makten. Partiet kontrollerar statsapparaten och stora delar av samhällslivet genom allianser med mäktiga ekonomiska grupper. Trots en enorm korruption, utbredd fattigdom och vanstyre har oppositionen aldrig lyckats besegra Colorados kandidater.

Men nu utmanas Coloradopartiets hegemoni på allvar. Den oberoende kandidaten Fernando Lugo leder opinionsundersökningarna inför nästa års presidentval. Så sent som i julas avsade sig Lugo sin biskopstitel för att kunna ställa upp i valet. Fernando Lugo blev känd för den paraguayanska allmänheten när han ledde en protestmarsch mot president Nicanor Duarte förra året. Presidenten ville ändra grundlagen för att utöka sin makt, men tvingades till reträtt efter massdemonstrationer.
Under resten av året ledde Lugo 'la concertación', en paraplyorganisation där olika folkrörelser och den politiska oppositionen mot Coloradopartiet ingår. Kyrkans ledning i Paraguay bad honom att sluta agera politiskt och under en tid lämnade Lugo la concertación. Även president Duarte och andra företrädare kritiserade Biskop Lugos agerande och påpekade att Paraguays grundlag förbjuder kyrkliga företrädare att ställa upp i allmänna val. Efter en tids tvekan valde dock Lugo politiken före kyrkan. Hans beslut fick både ris och ros av landets övriga biskopar.
'Jag är varken höger eller vänster, jag är mittemellan', har Fernando Lugo hävdat. Men han betraktas som en vänsterman på grund av sina uttalanden till stöd för de sämst ställda i samhället. Lugo säger sig inspireras av 'befrielseteologin' som latinamerikanska präster lanserade på 1960-talet. Enligt befrielseteologin bör kyrkan ta ställning för de fattiga och bekämpa sociala orättvisor.
Under sina tio år i provinsen San Pedro, en av Paraguays mest eftersatta, blev Lugo känd som 'de fattigas biskop'. Rykten säger att han stödde markockupationer som jordlösa bönder genomförde. I dag är ett av Lugos viktigaste vallöften att genomföra en jordreform till förmån för småbönderna.

Fernando Lugo har starkt stöd på landsbygden och i fattiga stadsdelar. Flera fackföreningar samt bonde- och indianrörelser har gett Lugo sitt stöd. De uppfattar honom som en ärlig människa med socialt patos. Dessutom har den katolska kyrkan, till skillnad från andra institutioner i Paraguay, inte förlorat i trovärdighet. Många tror därför att Lugo är rätt man att rensa upp i den korrupta statsapparaten.
Det är ännu osäkert vilka som kommer att ställa upp i president-valet. Lugo kommer förmodligen att försöka göra en pakt med oppositionspartierna. Om oppositionen enar sig bakom Lugos kandidatur skulle han samla alla 'anticolorado'-röster och öka sina möjligheter till seger.
Coloradopartiet har ännu inte utsett sin presidentkandidat. Trots att grundlagen inte tillåter omval har presidenten Nicanor Duarte uttryckt sin önskan om att ställa upp. Om en lagändring kom till stånd skulle Duarte, som stöds av mellan 15 procent och 25 procent i opinionsundersökningarna, troligen bli Lugos starkaste rival.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu