• *** Local Caption *** @bildtext: skulle vara fŠngslad sŒ lŠnge, sŠger Dawit bror, Esayas Isaak.
Fria.Nu

Esayas har inte träffat sin bror på 2 000 dagar

2 000 dagar i eritreanskt fängelse utan rättegång. Det är vad Dawit Isaak, svensk-eritreansk journalist, nu har tvingats uthärda. Hans brott är att ha skrivit i den oberoende tidningen Setit. Det gör Dawit Isaak till den ende svenske samvetsfången.

– Jag trodde inte att han skulle vara fängslad så länge, säger Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak. Första året satte jag hela tiden upp mål för mig själv, jag tänkte att han kommer hem till jul, eller till påsk. Men åren bara gick och jag förstod att detta var något som skulle bli långvarigt. Men jag hade aldrig trott att det skulle gå 2 000 dagar.
Dawit Isaak och Esayas Isaak växte upp tillsammans med ytterligare tre bröder och en syster hos föräldrarna i centrala Asmara. Staden var, liksom resten av Eritrea, under etiopisk ockupation. Under 1980-talet flyttade både Esayas och Dawit till Sverige, där de så småningom hamnade i Göteborg.
Eritrea blev självständigt 1993. Tre år senare fick landet en presslag som innebar att invånare fick starta egna tidningar. Dawit, som tidigare skrivit böcker och teaterpjäser, flyttade tillbaka till Eritrea 1996. Ett år senare blev han delägare i och reporter för den nya oberoende tidningen Setit. Den lagstiftade pressfriheten gällde dock inte i praktiken.

Den 23 september 2001 greps Dawit i sitt hem i Asmara och fördes till polisstationen. Sedan dess har han varit fängslad. Dawits fru och deras tre barn bor nu i Göteborg. De har inte talt med honom på två år.
Det senaste livstecknet fick de i november 2005. Då pratade Esayas själv med Dawit i telefon.
– Jag var utomlands när jag hörde rykten om att Dawit var fri, men jag vågade inte tro på dem, berättar Esayas. Jag ringde till mamma i Eritrea och blev jätteförvånad när det var Dawit som svarade. Två dagar senare fängslades Dawit igen.
– Att ge någon framtidshopp på det sättet och sedan beröva honom det är psykisk terror, säger Esayas. Jag förstår inte hur man kan göra så mot en människa.

Konflikten mellan Eritrea och Etiopien sträcker sig långt tillbaka i tiden. England lämnade Eritrea 1952. Nio år senare ockuperade Etiopien landet. Det utlöste ett drygt 30-årigt krig. Eritrea blev självständigt 1993, sedan mer än 99 procent röstat för oberoende från Etiopien. Den eritreanska befrielsefronten ombildades kort därefter till regeringspartiet PFDJ – Peoples front for democracy and justice. En av de mest framträdande befrielsehjältarna, Isaias Afeworki, utsågs till partiordförande och blev sedermera landets president. Denne man sitter fortfarande på presidentposten och det är under hans regim Dawit sitter fängslad.
Esayas är irriterad över att Dawits fall ofta blandas ihop med konflikten.
– Eritreas regering skyller på att de måste lösa gränskonflikten innan de kan göra något för Dawit. Men man måste komma ihåg att Dawit inte har något med konflikten att göra.
Esayas menar också att fallet försvåras av att Sverige och Eritrea har dåliga diplomatiska förbindelser.
– Eritrea tycker att Sverige favoriserar Etiopien, det är gammalt groll som inte tar slut. Hade Sverige och Eritrea haft bättre relationer kunde fallet ha varit löst för länge sedan.
Samtidigt tycker inte Esayas att man bör vara för kritisk mot den svenska regeringen.
– Det är komplicerat. Många säger varför gör inte Sverige någonting? och det är i och för sig rätt. Man ska kritisera UD så att de sköter sitt arbete. Men samtidigt måste man komma ihåg att det är svårt att jobba med Eritrea, som är ett land utan diplomatiska traditioner. Där hamnar Dawit i kläm.
Esayas tycker att han har fått en bra relation med utrikesdepartementet.
– Jag har börjat få förståelse för hur de jobbar. Men jag tycker inte att de har gjort tillräckligt förrän Dawit är fri.

Under de 2 000 dagar som gått känner Esayas att en opinion har skapats. Tusentals har skrivit på olika namninsamlingar.
– Folk börjar känna igen Dawit från klistermärken och t-shirts och de undrar: Vem är han? Är det en ikon? Det är inte så många som känner honom fysiskt så det är fantastiskt att folk gör saker för honom ändå.
Esayas har kvar hoppet om att Dawit Isaak ska bli fri.
– Han kommer att komma loss, det är jag helt övertygad om. Det kan bli i dag, i morgon eller om tio veckor. När regimen faller kommer Dawit och alla andra som blivit fängslade i Eritrea utan rättegång att bli fria.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu