• *** Local Caption *** @bildtext: fyra personer i Kina. De fyra Šr dšmda fšr att de har smugglat droger.
Fria.Nu

Allt färre länder har dödsstraff

Motståndare till dödsstraff hade nyligen ett möte i Paris. De sa att allt fler länder slutar med dödsstraff. Det är bra, sa de. Men de sa också att man måste fortsätta att arbeta mot dödsstraff.

De länder som avrättar flest människor är USA, Kina, Saudiarabien, Iran och Nordkorea. De avrättar sammanlagt över 6 000 människor om året. Det är 97 procent av alla avrättningar. Det säger den italienska organisationen Hands off Cain. Kina avrättar mycket fler än de andra.
Det finns 60 andra länder som har dödsstraff. Men de avrättar inte så många. De 60 länderna avrättade sammanlagt 166 personer under år 2006.
Allt fler länder slutar med dödsstraff. Frankrike slutade med dödsstraff år 1981, som 35:e land i världen. Nu har 142 länder slutat med dödsstraff eller slutat avrätta människor.

Flera hundra personer kom till mötet i Paris. De talade mycket om att kräva att FN förbjuder avrättningar i hela världen.
I Nordafrika och Mellanöstern finns länder där man fortfarande avrättar människor. Det fanns deltagare därifrån på mötet. En annan deltagare var Robert Badinter, före detta justitieminister i Frankrike. I slutet av 1970-talet arbetade han för att Frankrike skulle avskaffa dödsstraffet. Han tycker att framtiden ser bra ut.
– Jag är säker på att man kommer att avskaffa dödsstraffet globalt. Människor i hela världen vet att man inte kan döda för att få rättvisa, sa han.
Men Robert Badinter sa också att motståndarna till dödsstraff måste fortsätta att arbeta hårt för att avskaffa dödsstraff.

Mötet i Paris var den tredje världskongressen mot dödsstraff. Den förra världskongressen var i Montreal i Kanada år 2004. Sedan dess har Grekland, Kirgizistan, Liberia, Filippinerna och Senegal avskaffat dödsstraffet. Men man sa på mötet att några länder har börjat avrätta människor igen. Bahrain slutade avrätta folk under lång tid, men år 2006 började de igen. Samma sak har hänt i några andra länder.

Världskongressen mot dödsstraff säger till FN att förbjuda alla avrättningar i världen. Hands off Cain säger att ett sådant förbud skulle rädda 20 000 människor som sitter i döds-celler. Flest dödsdömda människor finns i Kina. Därför uppmanade mötet särskilt Kinas regering att stoppa avrättningarna.
Eric Bernard är chef för den franska organisationen Tillsammans mot dödsstraff. Han säger att det finns flera förklaringar till att många länder har slutat avrätta sina medborgare. En förklaring är att man nu diskuterar det som en fråga om mänskliga rättigheter i hela världen, sa han. Det beror på att motståndarna till dödsstraff har arbetat för det.
– Man ser inte längre dödsstraff som ett sätt att skrämma folk så att de inte gör brott. Man ser att dödsstraff gör samhället brutalt. Dessutom har en del länder brutit mot lagen när de har avrättat folk. Det har också gjort människor medvetna, säger Eric Bernard.
Paris (IPS)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

5000 människor avrättas varje år

Allt fler länder har slutat utöva dödsstraff. De dödsstraffsmotståndare som nyligen möttes i Paris menar att utvecklingen går åt rätt håll, men påpekade samtidigt att kampen mot avrättningarna är långt ifrån vunnen.

Kina sträcker sig efter Europas resursrika "bakgård"

Det nya ekonomiska och diplomatiska samarbetet mellan Afrika och Kina, som manifesterades i en handelspakt mellan Kina och 48 afrikanska länder i Peking denna månad, oroar europeiska ledare och analytiker – som fortfarande ser Afrika som Europas bakgård.

Ny allians mot rasism

Svarta medborgare i Frankrike har gått samman i en ny allians för att motverka rasism och diskriminering.

'Riv inte ner vårt land!'

En grupp kvinnor i Frankrike har skrivit ett brev till ungdomarna i förorterna. Kvinnorna har nordafrikanska rötter. De ber ungdomarna att inte förstöra landet, som deras familjer har varit med och byggt upp.

© 2024 Fria.Nu