Trav är inte sport | Fria.Nu
Fria.Nu

Trav är inte sport

I morgon invaderas Solvalla av tiotusentals travfantaster med anledning av det årliga Elitloppet. Förväntningarna inför händelsen har byggts upp under flera veckor genom spekulationer om vilka hästar som ska delta och formkurvan hos dessa. Förra helgen lottades försöken - en händelse som uppenbarligen var så intressant att den var värd att direktsändas i tv.

Och säkert kommer också stämningen på Solvalla att bli som på ett större idrottsevenemang. Jag säger 'som' och menar det. Jag har visserligen bara varit en gång på trav och det var av ren nyfikenhet som jag följde med en kompis till Solvalla. Men trots min ringa erfarenhet vill jag hävda att trav int

e är en sport utan bara ett simpelt penningspel.

Visserligen brukar trav i tidningarna sorteras in på sportsidorna, och även jag behandlar ju onekligen företeelsen här i min sportkrönika, men det sistnämnda är bara ett undantag som bekräftar regeln. I min värld hör trav nämligen inte hemma under sport utan snarare under kategorin 'tveksamma företeelser ur djurrättsperspektiv'.

I en sport tycker jag att utövarna - de mänskliga alltså - ska utföra något slags fysisk prestation som har med uthållighet, styrka, snabbhet eller muskelkontroll att göra. I motorsport, som jag också ser som ett gränsfall, behöver exempelvis föraren snabbt och koordinerat styra fordonet längs en bana utan att krocka med konkurrenter. I trav går allt mycket långsammare och körsvennen kan sitta lugnt och studera luckor och vid behov hetsa hästen med sitt spö. Hästen, som springer dubbelt så snabbt som en mänsklig elitlöpare, utför för all del en storartad fysisk prestation men utan att förstå vad det handlar om. Den som är tveksam till ovanstående kan ju försöka att hitta någon som ser ut som en idrottsman bland gubbarna - någon kvinna finns inte med - i sulkyerna i morgon. I publiken kan man möjligen få se en elitidrottare om hockeystjärnan Mats Sundin - ägare till hästen Rotation - finns på plats.

I morgondagens lopp handlar trav för en gångs skulle om mer än spel om pengar - det ingår ett nationalistiskt inslag också. Det är viktigt att en svensk häst vinner, tycker de travintresserade som kommer att ha med sig blågula fanor i morgon.

Snabba travhästar som Gidde Palema, Scarlet Knight och Rotation ges i massmedia nästan mänskliga egenskaper. Ibland ser man till exempel en kuse stå och posera bredvid en elitidrottare. Som gamla kompisar ungefär. Förespråkarna brukar också prata om travhästarna som individer med löphuvud och med 'vinnarskalle'. För min del tvivlar jag på att hästarna tänker i termer av vinna och förlora. De springer nog mest för att de vill följa med flocken och de har tränats att springa snabbt. Och om de inte springer tillräckligt raskt får de smisk.

Någon säger kanske att det inte är något dåligt hästliv att vara en förstklassig travhäst. Och så kan det vara, men för mindre begåvade travhästar är tillvaron allt annat än säker. Enligt en undersökning finns det travhästägare som kategoriskt skickar sina hästar till slakt, främst på grund av att de är oroliga för att hästarna ska fara illa hos en eventuell ny ägare.

Och man gör väl inte korv av en sportprofil - inte ens om det är en medelmåtta. Hur kan då trav vara en sport?

Annons

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu