Regionstyrelsen oense om nya miljoner till Ostindiefararen | Fria.Nu
  • - Ibland är det bara så att saker händer när ett gäng mäktiga gubbar träffas i mer eller mindre informella sammanhang och kommer överens om saker, säger miljöpartiets representant i regionstyrelsen, Stefan Kristiansson.
Göteborgs Fria

Regionstyrelsen oense om nya miljoner till Ostindiefararen

Återigen stormar det kring Göteborgs flaggskepp Ostindiefararen. För ett par veckor sedan kunde GFT berätta att projektet sponsras av Sveriges två största vapenproducenter. Nu i veckan beviljade regionstyrelsen projektet ytterligare 8,5 miljoner. Men det är inte bara summan som nu upprör - utan också varifrån pengarna ska tas.

- Ett av våra två uppdrag är att verka för tillväxt och utveckling i Västra Götaland. Båten är ett kraftfullt verktyg för att göra Sverige, Göteborg och Västra Götaland känt, säger Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör på Västra Götalandsregionen.
- 6,5 miljoner kronor i löner till sjömän är knappast vad jag skulle vilja kalla en satsning på VG-regionens kärnverksamhet, kontrar miljöpartiets representant i regionstyrelsen Stefan Kristiansson, som tillsammans med kd och två moderata representanter reserverade sig mot beslutet i tisdags.
När Ostindiefararen lämnade Shanghai den 28 oktober 2006 fattades över 20 miljoner kronor i budgeten och det var mycket oklart om man ens skulle få hem skeppet. Men Svenska Ostindiska kompaniet, SOIC, och dess vd Stellan Mjärdner var inte nämnvärt orolig utan uttryckte starka förhoppningar om att politikerna i Göteborg skulle inse projektets vikt för Göteborg och Västra Götaland och därmed hjälpa till med de kronor som till slut skulle komma att fattas. Och Mjärdner hade rätt. I lagom tid till Götheborgs ankomst till Chennai, Indien berättade man att resan och stoppen nu var ekonomiskt säkrade genom bland andra kommunen, Västra Götalandsregionen, SKF, Bofors och Saab.
Nu planeras stopp i Alexandria, Nice och London där Västra Götalandsregionen, enligt beslutsförslaget till regionstyrelsen, ska 'ges möjlighet att presentera verksamheter från regionen' till ett värde av cirka 2 miljoner kronor. Men vilka verksamheter som ska presenteras vet man ännu inte.
- Detta är inget som vi som ansvarar för marknad och information har planerat, utan jag har bara fått uppdraget att projektleda det hela nu när politiskt beslut är fattat, säger Rolf Malm, informationschef inom Tillväxt & utveckling på VG-regionen, som ändå gissar att det sannolikt kommer att handla om seminarier i hälso- och sjukvårdsfrågor samt en del kulturevenemang.
Att det inte finns någon ordentlig planering för detta förvånar inte Stefan Kristiansson.
- Alltihop är ju en efterkonstruktion - nu har vi beviljat pengarna så nu måste vi hitta på något att göra för dem också, säger han.
Övriga 6,5 miljoner ska, enligt regionen, gå till löner för de anställda ombord på Götheborg samt till hamnavgifter. Men det är inte främst själva projektet i sig som orsakat splittring i regionstyrelsen.
Västra Götalandsregionen har, förutom ansvar för hälso-sjukvården, också i uppdrag att marknadsföra och attrahera företag till regionen. Utvecklingsdirektör Bertil Törsäter menar att om vi inte attraherar företag att etablera sig här eller skapar bättre utvecklingsmöjligheter för befintliga företag så kommer vi i
förlängningen inte heller få in tillräckligt med skatt som i sin tur ska betala sjukvården.
- Därför tycker jag att det hedrar våra politiker att de vågar ta detta beslutet även om det finns köer i sjukvården, menar Törsäter. Vi har lagt pengar i projektet på olika sätt under en längre tid redan, så jag förstår inte varför det skulle vara kontroversiellt nu helt plötsligt.
Och det stämmer att Västra Götaland redan bidragit med 5 miljoner kronor i sponsring och utöver det förser skeppet med medicin. Men de pengarna togs ur budgeten för marknadsföring som ska främja utveckling och tillväxt. Så skedde inte denna gång. I beslutsunderlaget framgår att en sponsring nu kräver en omfördelning av resurser. Pengarna ska denna gång tas ur regionstyrelsens egen kassa. En kassa som normalt används till den egna personalen.
- Här tar vi flera miljoner från regionstyrelsens konto för att anställa sjömän när vi kunde lagt dem på utveckling av vår egen personal, som ju till största delen arbetar inom vården. Jag tycker det är förkastligt, säger Stefan Kristiansson. Jag skulle hellre se att vi la pengarna till en framtida höjning av lågavlönade kvinnors löner inom offentlig sektor, eller något annat som känns viktigt och vettigt.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu