Debatt


Tina Hjul
Fria.Nu

Se inte bara individen - se hela samhället

Jennie Öberg hävdar att behovet av våld ligger hos individen. Problemet är att hon i samma andetag hjälper till att förstärka de rådande strukturernas makt, skriver Tina Hjul.

Jennie Öbergs artikel Har vi behov av våld? den 15 maj är ett inlägg i debatten om sexualiseringen av det offentliga rummet. Utgångspunkten är att upphovet av till exempel våldsporr ska spåras i individers egna behov och inte i omgivningens påverkan.

Om detta var tänkt som ett originellt inlägg tror jag att man missat ett centralt problem i dagens samhälle, vilket är att vi ofta överbetonar individen. I dag är det vanligt att utgå från individers drifter, behov och så vidare. Frågan 'Har vi behov av våld?' är bara en förstärkning av detta dominerande tänkande som ensidigt utgår från individen och bortser från strukturella faktorer. Detta synsätt är oerhört gynnsamt för en växande ekonomisk industri med porr, sexualitet och människor som varor. Det finns alltså strukturer styrda av ekonomiska intressen bakom till exempel våldsporr. Problemet är att det Jennie Öberg hävdar - att dessa behov skulle ligga hos individen - i sig hjälper till att förstärka dessa strukturers makt.

Argumenten återskapar en föreställningsvärld som fokuserar på individen och bortser från de strukturella förutsättningar vi lever under. Artikeln missar att en socialiseringsprocess naturligtvis ingriper på individnivå - det vill säga individers 'behov' avspeglar strukturens intressen. Vilket innebär att då en människa 'vill' eller 'behöver' ha till exempel våldsporr kan det vara ett symptom på en struktur som tjänar på att dessa 'behov' finns. De är alltså inte individuella behov. Då man påstår att dessa behov skulle vara individuella är insocialiseringen av strukturens intressen verkligen perfekt. Den märks inte ens som maktutryck eftersom individen spårar den till egna behov och egen vilja.

Jag tror, trots detta, inte att vi alla är tomma kärl som styrs helt av samhället, då vore strävan efter förändring meningslös. Jag är däremot övertygad om att man måste undanröja strukturers påverkan på våra föreställningar om världen, oss själva och till och med i våra intimaste behov. Lyfta upp dessa och titta på dem. Bli arg för att det man trodde var personliga oföränderliga särdrag egentligen är strukturella maktuttryck.

Ta den ilskan, ge akt på sina föreställningar, försöka förändra dem och andras genom att till exempel organisera sig och jobba mot förnedrande händelser och föreställningar både på individnivå och samhällsnivå. Jag tror också att det är viktigt att fånga upp den frustration som finns i ett samhälle bakom 'behoven' av porr hos individerna. Men samtidigt måste man komma ihåg att eftersom de finns hos flera individer är det just ett socialt fenomen och inte enbart individuellt, det är ett symptom på samhällets problem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu