Chávez satsar stort | Fria.Nu
  • Venezuelanskan Arelis Zaidman använder en av Telefoniföretaget CANTV:s telefoner i Caracas den 9 januari. I förra veckan meddelade president Hugo Chávez att CANTV, samt företag i olje- och elsektorn nu ska förstatligas.
Fria.Nu

Chávez satsar stort

Venezuelas president Hugo Chávez har inlett en ny fas i sitt projekt 'Socialism i det tjugoförsta århundradet'. Telekommunikationer, energi-, och delar av oljesektorn ska nu förstatligas meddelar presidenten.

När Hugo Chávez åter svors in som president härom veckan gjorde han det på sitt sätt: 'Jag svär på Jesus, historiens störste socialist'. Det var ett sätt att få det katolska Venezuela att acceptera hans nya politiska projekt: Socialism i det tjugoförsta århundradet.
Chávez sitter säkert vid makten efter att ha vunnit presidentvalet den 3 december med 63 procent av rösterna. Partierna som stödjer Chávez kontrollerar parlamentet och endast två av över tjugo provinsguvernörer tillhör oppositionen. Regeringen anser därför att det är dags att ta nästa steg i förändringsarbetet och förstatliga viktiga näringar.

Telefoniföretaget CANTV kommer att återgå till statliga händer. Företaget privatiserades i början av 1990-talet då nyliberalismen svepte över Latinamerika. Även delar av olje- och elsektorn kommer att förstatligas. Nyheten kom som en chock för företagarna och fick börskurserna att rasa. De återhämtade sig dock något när det meddelades att skadestånd kommer att betalas. Flera USA-företag har gjort stora investeringar i de berörda näringsgrenarna. Stormaktens president, George W. Bush, hade krävt att kompensationer skulle betalas till de företag som drabbas.
Förstatligandena bemöttes med jubel av Chávezanhängare i huvudstaden Caracas där de genomförde marscher till stöd för presidentens beslut. Den venezolanska staten har stora ekonomiska resurser tack vare oljeinkomsterna och kommer med största säkerhet att sänka tele- och elavgifterna.

Än så länge är det inte helt klart vad Chávez menade med förstatligandet. Analytikern Luisa Palacios vid Barclays Bank säger till nyhetsbyrån Reuters att det möjligen bara handlar om ökad statlig kontroll över företagen. Andra bedömare uppmanade däremot investerare att söka sig till andra länder.
Den venezolanske ekonomen Enrique González vid tankesmedjan Analitica Consulting varnar för korruptionsrisken i företagen som hamnar under statlig kontroll. Venezuela är ett av de mest korrupta länderna i Latinamerika och risken är därför stor att en del av företagens vinster hamnar i den offentliga administrationens fickor.
Chávez meddelade också att han tänker reformera grundlagen. Den gällande lagtexten från 1999 skrevs visserligen på presidentens initiativ, men under de åtta år som har gått har Chávez ställning stärkts oerhört. Han räknar därför med att kunna få en än mer radikal grundlag godkänd utan svårigheter. Bland annat vill Chávez återkalla Riksbankens oberoende och ställa den under politisk kontroll. Att banken tidigare gjordes 'oberoende' var ett resultat av det nyliberala tankesättet.
Det finns ytterligare ett skäl att skriva om grundlagen - presidenten får i dag bara väljas om en gång. Hugo Chávez vill tillåta fler omval för att inte tvingas lämna sin post när det gällande mandatet löper ut år 2013. Oppositionen är mycket kritisk till presidentens avsikter att bli kvar 'på livstid', men har inte den politiska styrkan att stoppa honom.

Regeringen går även på offensiven mot de massmedier som stödjer oppositionen. Nyligen meddelades att RCTV, Venezuelas äldsta kommersiella tv-kanal, inte kommer att få sändningslicensen förnyad när den löper ut i maj. Beslutet har setts som ett straff för kanalens kritik mot Chávez, och det har kritiserats av bland annat Amerikanska Staters Organisations generalsekreterare, Miguel Insulza. President Chávez försvarar beslutet med att kanalen 'står på oligarkins sida istället för på folkets'.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu