Många kan vinna i Franska Öppna | Fria.Nu
  • Roger Federer är ett av de stora namnen i Paris.
Fria.Nu

Många kan vinna i Franska Öppna

47-åriga Martina Navratilova vägrar att ge sig. Den legendariska ex-tjeckiskan, som vann turneringen för 20 år sedan, har sensationellt aviserat att hon tänker spela singel i Franska Öppna som börjar på måndag.

Det är svårt att peka ut klara vinnarkandidater. Systrarna Williams och Roger Federer är några av favoriterna. För svensk del ser det tufft ut.

Navratilova tillhör den lilla exklusiva gruppen absoluta fixstjärnor inom damtennisen. Hennes facit på tennisbanan är makalöst. 167 singeltitlar och 173 dubbelvinster. 18 Grand Slamtitlar i singel, varav två på gruset i Paris, gör henne till världens mest framgångsrika tenniskvinna genom

tiderna. I både singel, dubbel och mixed har hon vunnit alla Grand Slam-titlar som finns. Den senaste tog hon i fjol i par med Leander Paes i Wimbledon. Förmår någon tangera denna fantastiska svit i framtiden?

Hon var bara tre år gammal när hon slog sina första tennisslag hemma i den lilla byn Revnice utanför Prag. Martina växte upp i en rik tennis-familj som förfogade över ett enormt markområde och en egen tennisbana. Något som var mycket sällsynt i det kommunistiska Tjeckoslovakien vid den tiden.

I sin biografi från 1985 berättar hon hur hennes sagolika karriär en gång startade.

- Att känna det röda gruset under fötterna och slå tillbaka bollen över nätet, gav mig en oerhörd glädje. Redan då kände jag att jag kunde bli något stort, trots att jag bara precis fyllt sex år.

Martina kom redan som ung junior ut i den stora tennisvärlden. Som 16-åring såg hon USA för första gången. Jämfört med vardagslivet hemma i Tjeckoslovakien blev det en glädjechock för den unga tennistalangen. I mitten av 1970-

talet valde hon under uppseendeväckande former att fly hemlandet och bli amerikansk medborgare. Kort därefter tog hon sin första Grand Slamtitel i singel genom att spela hem Wimbledon, den anrikaste turneringen av dem alla. Där på det välansade grönklippta spelfältet utanför London, skulle denna tennislady spela hem ytterligare 19 titlar. Trots att hon de första åren chockades av de gamla engelska traditionerna, de kritvita kläderna, den strikta miljön och inte minst av alla jordgubbar och grädde som konsumerades under tennisveckorna.

1978 rankades Navratilova som världens bästa tenniskvinna för första gången. En närmast otrolig tenniskarriär hade startat. Och kärleken till tennisen har hon kvar fortfarande. Om knappt en vecka har Navratilova härjat på tennis-arenor runt om i världen i fyra decennier. Och vem vet. Vi har kanske inte sett slutet än.

VM på grus, som tävlingen inofficiellt kallas, utkämpas på de snabba grusbanorna på Stade de Roland Garros utanför den franska huvud-staden, alltsedan 1891.

I fjol hette vinnarna Justine Henin-Hardenne respektive Juan Carlos Ferrero. I år är det svårt att hitta några riktigt heta kandidater till titlarna. Systrarna Williams är tillbaka efter skador och är naturligtvis på jakt efter nya segertroféer. Men Henin-Hardenne och hennes landsmaninna Kim Clijsters tillsammans med ett koppel ryskor kommer att bli tuffa utmanare på damsidan.

Bland herrarna tror jag att det kommer att stå mellan schweizaren Roger Federer, spanjoren Carlos Moya, argentinarna David Nalbandian och Guillermo Coria. Dessa fyra har inlett grussäsongen strålande och står för tillfället i en viss särklass på detta underlag.

Fjolårsvinnaren Ferrero har varit skadad och det är tveksamt om han kommer till start för att försvara sin titel.

För svenskt vidkommande är

situationen inte särskilt lustig. Biträdande förbundskaptenen Joakim Nyströms förhoppningar på de blågula i år är inte särskilt stora.

- Det blir jäkligt tufft. Våra normalt bästa på grus, Magnus Norman och Andreas Vinciguerra är fortfarande skadade. Och vi har inte mer än två till tre svenska matchvinster sammanlagt på gruset hittills i år. Ett dåligt facit.

Jonas Björkman, Thomas Enqvist, Joachim Pim-Pim Johansson och Robin Söderling är våra representanter i 128 manna-

startfältet. Sofia Arvidsson för-

söker via kvalspel att ta en plats i huvudturneringen bland tjejerna.

- Med lite tur i lottningen kan säkert någon av våra vinna några matcher. Vi hoppas på en överraskning. Kanske Söderling, kanske Pim-Pim. Under har inträffat förr, avslutar Nyström.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

© 2020 Fria.Nu