En folkfest för tjejer på hjul | Fria.Nu
  • Förra året deltog omkring 5 000 kvinnor i den 50 km långa cykeltävlingen.
Fria.Nu

En folkfest för tjejer på hjul

I år fyller Tjejtrampet, som blivit en klassiker, 15 år.

- Det är bara att trampa på från början till slut, säger Charlotta Angerdal, en av deltagarna om sin strategi inför loppet.

Att fylla 15 är speciellt, oavsett om man vill ha en moped eller är en organisation. Att Tjejtrampet i år fyller byxmyndigt har vi Eventum, Svenska Cykel-förbundet och SJ att tacka för. Det var nämligen denna trio som tillsammans födde idén om ett storslaget cykellopp endast för tjejer. Det gjorde de 1989, då cykelintresset var lika stigande som en brant uppförsbacke.

Tanken med loppet var att man skulle attrahera både elitcyklister och amatörer, att det skulle vara tillräckligt långt för att vara en utmaning men inte längre än att de flesta skulle kunna vara med.

Den 13 maj 1990 korsade 1983 års världsmästarinna, Marianne Berglund från Sverige, mållinjen först av de 4 600 deltagarna. Tjejtrampets första lopp lades till handlingarna.

I dag avgörs idrottsklassikern, jo det har blivit så stort, för 15e gången i ordningen.

- Jag tycker att det är ett utmärkt arrangemang för kvinnor, säger Charlotta Angerdal, en av deltagarna i loppet.

- Det kan gott få finnas den här typen av tävlingar för kvinnor. Det här är ju ett lopp som så många kan ta till sig och delta i. Det enda jag kan invända mot är musiken på upploppet. Den får gärna vara mer 'taggande'.

Sedan välkomnar jag alla grabbar att heja på oss längs med vägen, säger Charlotta med ett leende.

Hon tränar mer eller mindre

regelbundet, mest frekvent via spinningpass på gymet. Hon ser fram emot loppet med tillförsikt.

- Av erfarenhet vet jag att man blir laddad när man står där och väntar på att få sticka iväg, konstaterar hon.

Uppläggning och taktik är inget Charlotta har reflekterat över. 'Det är bara att sätta sig på cykeln och köra!', som hon uttrycker sig.

Charlotta drömmer om att ta sig i mål före syrran Kajsa, men visionen har 'nästan gått upp i rök'.

- Tävlingssinnet hos henne har alltid varit snäppet högre, därtill benstyrka och nu också en helt ny racercykel. Men jag umgås med tankar att byta ut min halvtunga mountainbike till ett 'vilddjur' - kanske redan till nästa år.

Systrarna Angerdal laddar i alla fall upp tillsammans - med ett par goda och kolhydratberikade tallrikar pasta. För Charlotta är Tjejtrampet ingen ny bekantskap. Hon har deltagit flera gånger om, men ser inte sig själv som en veteran.

'Det låter för gammalt för en person med ungt sinne och rörlig kropp', säger hon.

När vi talar om tjusningen med att cykla i tävlingen, säger Charlotta, entusiastiskt:

- Adrenalinkicken! Folkfesten! Det är härligt att se alla dessa kvinnor som cyklar. Sedan är det ju trevligt att vara ute. Jag gillar att röra på mig, att få ta i lite.

Ibland, när Charlotta inte tävlar, tar hon hjälp av cykeln för att upptäcka Stockholm med omnejd.

Och när hon inte trampar på pedalen ägnar hon gärna tid åt att snickra, måla och att 'fixa med saker och ting'.

- Jag gillar att konstruera saker själv, säger Charlotta som arbetar som inredare.

Men i morgon ligger fokus på tävlingen som fyller 15 år.

Det omöjliga - att slå syrran - kan bli möjligt. I Tjejtrampet kan allt hända.

Fakta: 

tjejtrampet

* Tjejtrampet Trophy: 10 mil långt. Det är första gången i Tjejtrampets historia som detta lopp cyklas. Första pris är just Tjejtrampet Trophy, en stor silverpokal i form av en cyklist som har funnits med sedan loppets begynnelse.

* Tjejtrampet Classic: Tjejtrampets femmilslopp, en klassiker. Loppet har tre startgrupper och startar efter Tjejtrampet Trophy.

* Öppet tramp: Ett 'prova på'-lopp som är 2,5 mil långt och inte har någon tidtagning.

* Skoltrampet: Lopp för barn mellan 7 till 14 år. Sjuåringarna cyklar på en bana som är fyra kilometer lång och 8-14-åringarna på en bana som är åtta kilometer lång. Båda banorna går på bilfria vägar.

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu