Sverige spelar för nytt VM-guld | Fria.Nu
  • Haninges Peter Fischerström har erfarenhet av täta VM-matcher.
Fria.Nu

Sverige spelar för nytt VM-guld

Sverige har prenumererat på VM-titeln i herrinnebandy och jagar en femte titel i Schweiz. Finland utmanar Sverige med hjälp av en kvartett från Balrog.

I morgon inleds innebandy-VM för herrar i Schweiz. Det har spelats fyra VM-turneringar tidigare och Sverige har vunnit alla.

I den svenska VM-truppen märks 32-årige Christian Hellström, Balrog, som gör comeback i landslaget efter flera års frånvaro. Hellström har tidigare producerat imponerande 67 poäng på 47 landskamper, och han var en av de bästa på planen när Balrog tog SM-guld i Globen för några veckor sedan. Andra erfarna stjärnor i Sveriges trupp är Niklas Jihde, Johannes Gustafsson, Anders Hellgård och Peter Fischerström. Med i Schweiz finns också 21-årige Mikael Karlsson från Södertälje som denna

säsong utsågs till Årets Rookie i elitserien.

Sverige har även en 19-årig landslagsdebutant. Joakim Andersson från Warberg går in i stället för 32-årige backen Johan Davidsson som är fotskadad.

Sverige har förberett sig med ett VM-läger i Tanumstrand. Som ett genrep inför VM spelade lands-

laget mot Älvstranden och vann med 17-5.

- Vi har tränat väldigt mycket, inte minst på fasta situationer. Det märktes att spelarna ville få ut mycket av träningen. Ibland flöt spelet mycket bra, ibland blev det mer krampartat, berättar lands-

lagets lagledare Patrik Strömsten för innebandy.se.

Det svåraste motståndet lär som vanligt komma från Finland. I Finlands mycket rutinerade 23-

mannatrupp ingår fyra färska svenska mästare från Balrog. Dessa är målvakten Pekka-Paavali Sintonen, poängmaskinen Mika Kohonen, backen Vilhelm Sandström och anfallaren Hannes Öhman.

Även uppfinnaren av zorro-

finterna, Janne Tähkä, är med i den finländska truppen. Denne supertekniske bohem har spelat flera VM, men aldrig lyckats särskilt bra.

Sverige inleder VM med gruppspel mot Tjeckien, Norge, Tyskland och Österrike. Första matchen är mot Tjeckien på måndag. Semi-

finalerna och finalen spelas nästa helg.

Fakta: 

den svenska truppen
* Målvakter

Gunnar Domeij, Jönköpings IK

Niclas Olofsson, Järfälla IBK

Joakim Ågren, Pixbo Wallenstam IBK

* Backar

Joakim Andersson, Warberg

Oskar Fagerlund, Balrog IK

Peter Fischerström, Haninge IBK

Gustaf Forsberg, IBK Dalen

Mathias Larsson, Alligator Malans, Schweiz

Henrik Lorendahl, AIK

Jakob Olofsson, Jönköpings IK

Henrik Quist, Pixbo Wallenstam IBK

* Forwards

Johan Anderson, Jönköpings IK

Peder Bodén, IBK Dalen

Daniel Calebsson, Jönköpings IK

Fredrik Djurling, Järfälla IBK

Johannes Gustafsson, Storvreta IBK

Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam IBK

Christian Hellström, Balrog IK

Niklas Jihde, Grasshopper Club, Schweiz

Mikael Karlsson, Södertälje IBK

Joakim Lindström, Järfälla IBK

Magnus Svensson, Warbergs IC 85

Conny Vesterlund, AIK

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu