Regering delaktig i humanitär kris i Sudan | Fria.Nu
  • Cirka 1 miljon människor är på flykt i Sudan
Fria.Nu

Regering delaktig i humanitär kris i Sudan

Att det som FN nu kallar "den värsta humanitära katastrofen i världen" överhuvudtaget blivit känd är till stora delar ickestatliga Human Rights Watchs,HRWs förtjänst. I deras nya rapport står det klart att regeringen och milisen samarbetar.

HRW dokumenterade nyligen de massiva övergreppen i Darfur, en region i västra Sudan stor som Frankrike. Regeringstrupper och regeringsstödda miliser bedriver där en systematisk etnisk rensning. De dödar och våldtar civila och bränner deras byar. Närmare en miljon människor har tvingats fly. Tusentals har dött, och uppskattningar gör gällande att hundratusentals ytterligare kan komma att gå under från sjukdomar och svält.

HRWs nu avslutade dokumentation av vad som fortfarande pågår i de rebellkontrollerade områdena i västra Sudan bekräftar tidigare uppgifter om situationens allvar. Regeringstrupperna och den regeringsstödda milisen, Janjaweed, bedriver en rasistisk fördrivningskampanj riktad mot svarta afrikanska civila. Dessa har blivit måltavla för milisernas och truppernas angrepp, dels i syfte att lägga under sig deras jord, och dels för att de tillhör samma etniska grupp som rebellerna i västra Sudan.

HRW trycker nu på stormakterna och FNs säkerhetsråd för att dessa skall kräva av den sudanesiska regeringen att miliserna avväpnas, upplöses och dras bort från området. HRW kräver också att internationella humanitära hjälporganisationer får tillträde till nödlidande i området. FNs generalsekreterare Kofi Annan har tagit fasta på uppropet, men det återstår fortfarande för regeringar runt om i världen att sätta tillräckligt med tryck på Sudan.

Ett eldupphöravtal tidigare i april tycktes utlova viss lindring, men det har redan brutits. Internationell övervakning är angeläget, snabbast möjligt åtföljt av humanitära insatser och, om läget så kräver, militärt skydd. Sudan har kraftigt gått emot alla sådana ansträngingar, samtidigt som dödssiffrorna stiger.

Knappast någon i internationell press rapporterar från västra Sudan. Kriget i Irak lägger fortfarande beslag på all uppmärksamhet och mycket litet når ut till den allmänna opinionen om den massiva krisen i västra Sudan.

I rapporten från HRW beskrivs dussintals attacker av de arabiska janjaweed-miliserna. Alla utom två av dessa attacker ägde rum med stöd av regeringsstyrkor.

Janjaweed-operationerna får ofta flygunderstöd från regeringen, både i form av bombangrepp innan milisen anfaller och i form av helikopterspaning efteråt för att se till att området verkligen tömts. I många områden har reguljära trupper och janjaweedstyrkor först upprättat samband, ofta på en lokal polisstation, innan de ger sig ut för att bränna och plundra.

Annons

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria.Nu