Avväpnandet av 60.000 stridande har börjat | Fria.Nu
Fria.Nu

Avväpnandet av 60.000 stridande har börjat

Chefen för Liberias nedrustningskommission meddelade i slutet av veckan att man väntar sig att 60.000 stridande skall komma att lämna in sina vapen. Det är väsentligt fler än den siffra på 40.000 man först räknade med.

Daniel Opande, chef för FN-styrkorna i landet, där också den svenska insatsstyrkan ingår, bekräftar siffran och understryker allvaret. Förra veckan dök ett antal tidigare stridande upp utan några vapen. Opande utfärdade då en stark varning till de olika fraktionerna att lämna in samtliga vapen och all ammunition de hade.

- Om ni har fler än ett vapen, ge då inte bara ett till mig för att behålla resten. Om ni har hundra patroner eller hundra vapen, ta med alltihop, sade Opande.

De olika krigsherrarna har också förbundit sig att lämna in samtliga vapen, inklusive tungt artilleri. Vad man fruktar är att vapen som inte lämnas in skall komma att dyka upp i grannländerna, såsom Elfenbenskusten och Guinea.

Liberias nedrustningsprogram (DDR, Disarmament, Demobilization and Reintegration) började för två veckor sedan efter fyra månaders försening. De som låter avväpna sig är berättigade till motsvarande 150 USD vid inlämningen av vapen och ytterligare 150 USD när de genomgått viss yrkesutbildning.

Dröjsmålet berodde på tre dagars upplopp i huvudstaden Monrovia, då anhängare av den tidigare presidenten Taylor krävde rätten till pengar för inlämnade vapen. Upploppen då tog slut när 75 USD av de 300 som utlovats började betalas ut vid inlämning av vapen.

Samtidigt har chefen för FNs flyktingorganisation UNHCR i Liberia vädjat till 300 000 liberianska flyktingar som finns spridda över hela Västafrika att inte återvända hem nu, utan vänta på en FN-organiserad återflyttning som skall ta sin början i oktober. 50 000 flyktingar vilka återvänt hem spontant från både Guinea och Sierra Leone sedan fredsavtalet skrevs under i augusti har hamnat i läger för internflyktingar (IDPs, internally displaced persons). Tidpunkten oktober är vald för att regnperioden tar slut då.

Annons

Rekommenderade artiklar

Forskare i USA får inte tala fritt

James Hansen forskar om klimatet vid Nasa. Han sa till folk i USA att man snabbt måste sluta släppa ut en massa gaser i luften. Han sa att gaserna skadar klimatet på jorden. Då försökte Nasa stoppa honom. De tog bort information från hans webbsidor. De försökte hindra honom från att tala med media. Men Hansen säger vad han vill ändå.

NASA försökte tysta klimatforskare

Sedan den ledande klimatforskaren James Hansen vid NASA gick ut till allmänheten i USA för att söka stöd för en omedelbar minskning av utsläppen av växthusgaser censureras hans hemsidor och framträdande inför pressen av NASA:s informationsavdelning. Men Hansen lät sig inte tystas.

Massarbetslöshet underblåser konflikter i Västafrika

I Västafrika där 65 procent av befolkningen är under 30 år betyder bristen på arbetstillfällen att unga män i ökad grad ställs inför två val - att ta till våld eller emigrera. Detta menar en ny FN-rapport som kom i veckan.

När Bagdad kom till New Orleans

När tsunamin drabbade Indonesien, Thailand, Sri Lanka och andra länder runt Indiska Oceanen var hjälparbetare och drabbade från väst överväldigade av hur människor på plats gjorde allt för att hjälpa varandra. När orkanen Katrina drabbade amerikanska delstater längs Mexikanska golfen fick poliser och nationalgarde dirigeras om från att rädda människor till att förhindra plundring och våld.

Kvinnor demonstrerade för säkerhet i Afghanistan

Flera hundra kvinnor demonstrerade i Kabul förra veckan. De krävde bättre säkerhet för kvinnor. Fem kvinnor har blivit mördade i Afghanistan de senaste veckorna. Kvinnorna som demonstrerade krävde att mördarna ska åtalas.

© 2020 Fria.Nu