Ladyfester firas över hela världen | Fria.Nu
  • ”Jag nästan kvävdes av din kuk, men jag reste mig till slut. Det här är min fest!” sjöng Kajsa Grytt och Anna-Maria från Moder Jords Massiva.
Stockholms Fria

Ladyfester firas över hela världen

Ladyfest är ett internationellt fenomen. Liksom Reclaim the Streets är Ladyfest fritt för vem som helst att återskapa var som helst, med brasklappen att vissa grundläggande värderingar delas av arrangörerna världen över: icke-profit, feminism, gräsrotsarbete och mångfald i det konstärliga uttrycket. Arrangörer och artister är alla kvinnor, men Ladyfester i sig brukar inte vara separatistiska tillställningar, snarare vill man på många håll uppmuntra män att uppskatta och identifiera sig mer med skapande kvinnor och deras konst.

Upprinnelsen till de fester som nyligen hållits i Sverige hittar vi i Olympia, USA. Under sommaren 2000 lockar en grupp kvinnor över tvåtusen personer från hela landet till Olympia för en veckolång hyllning och återanknytning till den då avsomnade Riot Grrl-rörelsen och de konstnärer och musiker som verkar i samma anda. Ladyfest - av och för kvinnor - är född.

Riot Grrl är den politiskt drivna feministiska del av punkrörelsen. I början av 1990-talet dyker Riot Grrl upp i utkanten av den alternativa rockscenen i Seattle. Bandet Bikini Kill med Kathleen Hannah (som nu spelar i Le Tigre) och skivbolaget Kill Rock Stars fortsätter än i dag att ha ett stort inflytande, inte minst som förebilder och inspirationskällor för mängder av unga feminister. Aktivismen, det radikala feministiska budskapet och det gräsrotsarbete som utmärkte Riot Grrl lever kvar i projekt som bland annat Ladyfest, även sedan den musikaliska delen av rörelsen mer eller mindre somnat in.

Veckan i Olympia år 2000 satte hjulen i rullning. De senaste fyra åren har det anordnats Ladyfester på olika platser i hela USA, Västeuropa, Oceanien och Indonesien i Asien. Varje enskild fest är ett separat projekt, arrangerat på gräsrotsnivå med mycket variation vad gäller innehåll och utformning. Bredden på de samlade programmen är imponerande, lokala konstnärer och musiker delar scen med internationella artister och så får varje Ladyfest en helt unik, lokal prägel.

En av arrangörerna i Brighton beskriver evenemanget som 'ett positivt forum för att få utlopp för vår ilska'.

Kanske är det det man som besökare slås av allra först, den explosiva känslan av att ilska kan förflytta gatstenar, men glädje verkar kunna förflytta, om inte annat, mentala berg, att glädjen styrks av ilskan och vice versa. I Philadelphia 2003 anordnar Ladyfestarna workshops med så skilda teman som 'Radical Knitting' (radikal stickning) och 'Sexual Abuse Suvivors discussion group' (diskussionsgrupp för sexuellt utnyttjade). Ladyfest kommer dessutom i en mängd olika skepnader; Ladyfest Duvbo var separatistiskt och småskaligt med under hundra besökare, Ladyfest Hamburg höll på i fyra dagar, var gratis för besökarna och ståtade med flertalet scener, demonstrationer, workshops, konserter och tusentals deltagare. Berlinbandet Rythm King and Her Friends spelade både i Stockholm på Valborgsmässoafton och i Malmö den 1 maj. De har nu uppträtt på fem olika Ladyfester i Europa och vittnar om mångfalden.

- I Amsterdam har vi varit två gånger och i och med att arrangörerna bytts ut var det två väldigt olika arrangemang. Andra gången var det väldigt många märkliga män där, skrattar de.

Runt 40 stora Ladyfester har genomförts världen över och många fler planeras.

Malin Olsen är projektledare för Ladyfest Malmö tillsammans med Anna Wagner och hon hoppas att det här bara är början

- Ladyfest är en kulturfestival med tjejer på scenen, bakom scenen, vid mixerbordet och i entrén, säger hon på telefon dagen efter Ladyfest Malmö. Hela tiden anordnas ju spelningar, utställningar och filmvisningar med enbart män på de där platserna. Någon gång hoppas jag att Ladyfest inte kommer att behövas längre, när det inte längre finns något som kallas 'tjejband' och när kvinnors konst inte längre kvoteras in i utställningslokalerna, men som det ser ut nu... vi har redan börjat planera för nästa gång.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu