Den frihetliga socialismen ska vara ljudlig | Fria.Nu
Stockholms Fria

Den frihetliga socialismen ska vara ljudlig

I år är det tio år sedan det frihetligt socialistiska mediekollektivet Yelah började ta plats på nätet. Ekonomiskt oberoende, ett tydligt ställningstagande för den subjektiva - i motsats till den förment objektiva - journalistiken och en strävan att komma nära det som annars sällan syns i media har kännetecknat.

Yelahs arbete genom åren. Radio Yelah (varje fredagskväll på 88 och 101,1 MHZ), kollek-

tivets ljudliga röst i etern sedan 2001, släpper med anledning av jubileet nu en samlingsskiva med ett axplock av inslag de sänt under sina första år som radiostation.

De 15 spåren rymmer både Hassan-inspirerade busringningar, som öppningsinslaget Radio Yelah söker spons (det spår jag tycker känns minst angeläget), hårresande ljudkonst (Roland Paulsens Bushs intresse för det tyska kulturarvet) och grävande journalistik.

Bäst tycker jag Karin Frimodigs och Håkan Konstenius Reclaima fittan! är. Intresserat, informativt och provocerande pekar de på det faktum att många kvinnor faktiskt inte har ett ord för sitt eget könsorgan.

Att Yelah inte bara vill skildra utan också förändra världen blir extra tydligt i Egenmäktig handikappanpassning av Jesper Jansson, där en annan av Yelahs journalister hörs i full aktion på gatan.

- Vårt mål med Yelah är att förändra samhället, säger Pelle Sten i spåret Hur allt började. Han har varit med sedan starten och är Yelahs ansvarige utgivare, med stora visioner och långsiktigt perspektiv (100 år, enligt honom själv).

Hans höga ambitioner och ihärdighet tycks gå igen bland de övriga i mediekollektivet också. Uppriktigt, närgånget och med hög kvalitet gör de sina betraktelser. Beställ skivan på www.yelah.net/html/butiken för 40 kronor plus porto.

Fakta: 

JUBILEUM

Yelah

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu