Reggae, techno och kraftig propaganda | Fria.Nu
Stockholms Fria

Reggae, techno och kraftig propaganda

Kvinnodagen år 2001 bildade tre tjejer bandet MJMPropaganda, vars namn står för Moder Jords Massiva Propaganda. De spelar reggae med inslag av ragga och rap. Att det blivit just reggae beror till stor del på att den första låten de spelade in var just en reggaelåt. De gjorde en cover på Harry Belafontes gamla låt Coconut Water men döpte i sin egen version om den till Coconut Woman.

Sen känns det skönt att invadera gamla gubbiga musikstilar som reggae med feminism, konstaterar bandmedlemmarna. I torsdags hade MJMPropaganda releasefest för sin första skiva på Södra teatern.

Kvällen inleddes med förbandet International Penetrator, två tjejer som spelar techno med inslag av spoken word och sång. Framträdandet var bra och musiken fylld av vitalitet. Efter det framträdde Emma, som spelade lågmäld akustisk gitarrpop.

Hon är en kompetent sångerska men tyvärr kändes låtmaterialet rätt så oinspirerande. Sedan klev kvällens huvudakt in på scen.

MJMPropaganda inledde passande nog med att referera till anarkisten Emma Goldmans och hennes ultimatum: får jag inte dansa vill jag inte vara en del av er revolution. Efter att ha kört några rätt tunga reggaelåtar bröts tunggunget upp med ett inhopp från skånska reggaerapparna Svenska Akademin. Tillsammans framförde de en vass och välbehövlig attack mot kvasifeministiska killar. Därefter spelade bandet i en dryg timme uppbackade av ett helt gäng livemusiker. Texterna var ömsom på svenska ömsom på engelska och det lät riktigt bra. Tyvärr hade skivorna som skulle släppas fastnat i tullen, så om det låter lika bra på skivan som på scen återstår att se.

Fakta: 

KONSERT
MJM Propaganda

Plats: Kägelbanan, Södra teatern.

Annons

Rekommenderade artiklar

Udda musik i Norberg

Förra torsdagen gick Norbergsfestivalen av stapeln för femte året i rad. I år kom uppemot tusen besökare till denna festival i Bergslagen. Festivalen håller på i tre dagar och är en mötesplats för folk med intresse för elektronmusik. Men redan när man satt sin fot på festivalområdet rämnar fördomarna om den typisk festivalbesökaren. Det är inte akademiker och ljudnördar som strosar omkring mellan spelningarna utan en salig blandning av folk. Tyvärr är det många fler killar än tjejer. Även den musikaliska spännvidden är rätt så stor med allt ifrån dansant techno till stenhård industrimusik och suggestiv elektronika.

Stockholms Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu