Sverige kan säkra plats i EM | Fria.Nu
  • Victoria Svensson gör troligen sin hundrade landskamp på onsdag.
Fria.Nu

Sverige kan säkra plats i EM

En uddamålsseger mot Serbien/-Montenegro räcker. Sveriges fotbollsdamer är bara en trepoängare från 2005 års EM-slutspel i England.

- Det finns inget annat mål än att vi ska ta oss dit, säger förbunds-kapten Marika Domanski Lyfors.

Damfotboll (SFT) Sverige är näst bäst i världen på att sparka fotboll. Serbien/Montenegro är en blåbärsnation i sammanhanget, nykomlingar i EM-kvalets övre grupp som man är. Sist lagen möttes, i november på FK Zeleznik-stadion i Belgrad, vann Sverige komfortabelt med 4-0.

Vinner de blågula tjejerna onsdagens match är biljetten till EM-

slutspelet nästa år säkrad.

- Det finns ingen risk för underskattning. Vi vet att vi måste vinna för att bli etta i kvalgruppen. Vi vet också att om vi inte får upp intensiteten i vårt spel så blir alla motståndare starkare, säger Marika Domanski Lyfors.

Sverige har gått fram som en ångvält genom kvalet och får kallas skyhöga favoriter. På fem matcher har det blivit lika många segrar. 19-1 i målskillnad avspeglar överlägsenheten.

- Vi försöker att alltid spela ett snabbt anfallsspel för att skapa många målchanser och göra mål. Förlorar vi boll strävar vi efter att vinna tillbaka den så snabbt vi kan genom att pressa bollhållaren hårt. När det fungerar så spelar vi bra och gör många mål, förklarar Marika Domanski Lyfors.

Onsdagens gäster har haft det betydligt tyngre. Man har radat upp storförluster och ännu inte gjort

något mål på 360 minuter.

- Men vi måste se upp med deras snabba omställning till anfallsspel, varnar Domanski Lyfors.

Sverige fick oväntat svårt mot Schweiz för två veckor sedan. Nästjumbon bjöd på hårt motstånd och hade bud på kvitteringsmål innan Sara Johansson satte punkt för tillställningen i den sjätte övertidsminuten, vackert framspelad av Victoria Svensson. 2-0 till slut.

Just Svensson, fjolårets Diamant-bollvinnare, är uttagen i truppen som ska ta sig an Serbien/Montenegro. Mycket tyder på att Djurgården/Älvsjös stjärnanfallare får spela, och i sådana fall blir hon den sjätte kvinnan genom tiderna att spela 100 landskamper för Sverige. Pia Sundhage, Malin Andersson, Kristin Bengtsson, Lena Videkull och Elisabeth Leidinge är de fem som tidigare passerat 100-strecket.

Matchen spelas på Värendsvallen i Växjö, där Öster vanligtvis drar folk i Superettan. De svenska fotbollslandslagen har nästan bara bra minnen från den arenan. Totalt har 16 landskamper avgjorts i Växjö, med utfallet tolv segrar, två oavgjorda och två förluster. Senaste gången ett svenskt landslag förlorade på Värendsvallen inträffade 1966, så Sovjets A-landslag besegrade Sveriges U23-herrar med 4-1.

Bra statistik och bra förutsättningar, med andra ord.

En tåfjutt för nätrassel räcker för att Sverige ska uppfylla sitt mål och ta sig till England-EM 2005.

Marika Domanski Lyfors, vågar du lova att Sverige är med och kämpar om medaljerna i EM nästa år?

- Det finns inget annat mål än att vi ska till EM-slutspelet, svarar förbundskapten.

Diplomatiskt men bestämt.

Fakta: 

sveriges trupp

* Caroline Jönsson (Malmö FF), Sofia Lundgren, Umeå), Kristin Bengtsson (Djurgården/Älvsjö), Anna-Maria Eriksson (Kolbotn), Sofia Eriksson (Umeå), Sara Larsson (Malmö FF), Hanna Marklund (Umeå), Sara Thunebro (Djurgården/Älvsjö), Jane Törnqvist (Djurgården/Älvsjö), Karolina Westberg (Malmö FF), Malin Andersson (Malmö FF), Linda Fagerström (Djurgården/Älvsjö), Malin Moström (Umeå), Frida Nordin (Malmö FF), Malin Nykvist (Djurgården/Älvsjö), Therese Sjögran (Malmö FF), Anna Sjöström (Umeå), Frida Östberg (Umeå), Sara Johansson (Djurgården/Älvsjö), Salina Olsson (Hammarby), Victoria Svensson (Djurgården/Älvsjö), Josefine Öqvist (Bälinge).

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu