Bushs tyngsta vapen | Fria.Nu
Fria.Nu

Bushs tyngsta vapen

Du ser bilder av modiga amerikaner och du hör musik med låg volym. Sedan hör du USA:s president George W. Bush säga med hög röst: 'Amerikaner är ett hårt arbetande, bra och generöst folk.' Han fortsätter: 'Jag tror på Amerika för jag tror på det amerikanska folket.'

USA (Sesam) I en annan 30 sekunder lång reklamfilm säger Bush: 'Vi kan gå framåt och tro på framtiden, eller så kan vi gå tillbaka till den farliga bilden om att terrorister inte är ett hot.' Slogan: 'President Bush, stabilt ledarskap i tider av förändring.'

Sedan i början av mars har Bush betalat cirka 40 miljoner dollar för tv-reklam. John Kerry som är Bushs motståndare har betalat cirka 10 miljoner dollar. Både Bush och Kerry har gjort reklamfilmer som motståndaren inte tycker om.

I reklamfilmerna säger både Bush och Kerry elaka saker om varandra. Så var det inte 1948 när det var val i USA. Då sa inte motståndarna varandras namn under hela tiden. Mycket är annorlunda nu. Kerry säger att Bush har varit en dålig president för att många har förlorat sina jobb. Han är också kritisk mot att Bush har använt mycket pengar till kriget i Irak och att han inte bryr sig om miljön.

Men även Bush säger elaka saker. Han tycker att Kerry gör fel som vill höja skatterna. Kerry har velat det länge. Bush tycker att det är fel att höja skatten på bensin, som Kerry vill. Enligt människor som arbetar med att göra reklamfilmerna för Bush och Kerry så är inte allt de säger sant. Båda två säger att den andre ljuger för för allmänheten.

Samtidigt har organisationer som inte tillhör något stort parti gjort minst 21 egna reklamfilmer. William Benoit, kommunikationsexpert vid Missouris universitet, säger att de oftast har ett negativt budskap. I 93 procent av reklamfilmerna har organisationerna attackerat antingen Bush eller Kerry. Bara 7 procent hade ett positivt budskap, enligt Benoit.

Enligt opinionsundersökningar har Kerry inte så många röster som Bush.

Men många är samtidigt mycket kritiska mot Bush och tycker at han är dålig för USA.

Nu ska Kerry betala mer pengar för reklam för att han ska kunna vinna över Bush i valet. Hans slogan är: 'John Kerry, en ny riktning för Amerika'.

Thomas Carrow

New York

Översättning: Caspar Behrendt

och Tanja Hedman

Annons

Rekommenderade artiklar

Bush ska vinna valet med rekorddyr reklamkampanj

Du ser bilder av modiga amerikaner och du hör dämpad men ståtlig musik. Sedan hör du USAs president George W. Bush säga med uppriktig röst: 'Amerikaner är ett hårt arbetande, anständigt och generöst folk.' Han fortsätter: 'Jag är optimistisk om Amerika för jag tror på det amerikanska folket.'

Ralph Nader hotar demokraterna

Förut fanns bara rött och blått på den politiska kartan i USA. Men nu för tiden syns en udda nyans av grönt och i årets presidentvalskampanj har det tillkommit några olika toner av gult. När de amerikanska väljarna ska välja president i november kan de ha mer att välja på än liberalt blått och konservativt rött, andra alternativ än demokrater och republikaner.

Kandidat till vänster kan hjälpa Bush till makten

Förut fanns bara rött och blått på den politiska kartan i USA. Men nuförtiden syns en udda nyans av grönt och i årets presidentvalskampanj har det tillkommit några olika toner av mörkgult. När de amerikanska väljarna ska välja president i november kan de ha mer att välja på än liberalt blått och konservativt rött, andra alternativ än demokrater och republikaner.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2020 Fria.Nu