Melanders rastlösa pensel | Fria.Nu
  • Lars Melanders självporträtt är en av de åtskilliga bilderna i den här boken.
Stockholms Fria

Melanders rastlösa pensel

Boken om Lars Melander är en ganska traditionell konstbiografi. Det beskrivs hur konstnären föddes i Stockholm 1939, att han tidigt kom in på konsten bana och jobbade med design i bland annat USA för att senare allt mer ägnade sig åt måleriet. Författare Gösta Arvidsson gör sitt jobb som levnadstecknare och tar upp det man brukar ta upp.

Inte dåligt alls, men inte något särskilt heller. Men sedan är det Lars Melanders målningar. Sällan ser man en konstnär använda bredare penseldrag och kraftigare färger och ändå ser resultatet ut som varenda detalj och färgnyans finns med. Det som kunde ha blivit en påskteckning med gula,röda och blå färger blir under konstnärens pensel en finstämd mild och uttrycksfull målning. Intressant också att Gösta Arvidsson fotograferat ett konstverks gradvisa tillblivelse. Hur målningen blir till steg för steg och förändras på väg mot det färdiga verket. Oavsett om Melander använder den breda penseln eller tecknar i tunn blyerts eller kol, så är resultatet alltid något som påverkar och engagerar betraktaren. På något sätt går det inte bara att bläddra förbi, istället blir man sittande och undrar.

När det gäller Lars Melanders design, så känner läsaren säkert igen flera av de bokomslag, barnspelsomslag med mera som konstnären designat men framför allt är det de kraftfulla målningarna som stannar kvar i minnet när man ställer in boken i hyllan.

Tomas Falk

KONST:

Den rastlösa penseln. Lars Melanders liv, design och konst

Författare: Gösta Arvidsson

Bokförlag: Carlssons bokförlag

Annons

Rekommenderade artiklar

Lättare vara radikal på avstånd

- När vi möts och pratar, förlorar vi rädslorna vi har för varandra, säger Carmen Blanco-Valer. Hon är en av dem som planerat och arrangerat Uppsala Social Forum.

Stockholms Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu