Samtal bortom Baltikumsgränserna | Fria.Nu
Stockholms Fria

Samtal bortom Baltikumsgränserna

Under närapå tre år har det ambitiösa litterära projektet Östersjösamtal pågått, där en samling av östersjöländernas författare getts tillfälle att möta svensk publik och svenska kollegor.

Detta projekt avrundas nu med ett temanummer av tidskriften Ariel.

Projektets nav tog sig uttryck som en ambulerande litteraturfestival, där ett urval av östersjöländernas författare fick möjlighet och lust att möta svensk publik. I Ariels och Ellerströms samlade regi utgavs även en skriftserie med de aktuella författarna. Den exposé som projektet, och i minimalform även detta temanummer, utgör är utan vidare en fascinerande port in i det samtida Nordösteuropas litterära samliv.

Här möter läsaren åtta författare som var för sig på sitt säregna vis söker förklara och gestalta de förutsättningar som florerar kring vårt gemensamma hav; från essäistisk prosa, 'Min patologiska lust att bli europé är en atavism, en irriterande svanskota' (Herkus Kuncius); genom en vardagsnära realism, 'Jag sjunger rätt ut mot norrskenet/som i ansiktet på en vän, / och av rösten täcks strax kragen/på min päls av rimfrost' (Gennadij Ajgi); till befriande självkännedom, 'Av varje slutförd tanke/blir en fjäril; befriad'(Doris Kareva). Ytterligare information om bland annat skriftserien finns på www.ariel.nu och www.ellerstroms.se.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu