Storartad bok av Alain Robbe-Grillet | Fria.Nu
  • Alain Robbe-Grillet är 82 år. Han har varit en viktig gestalt för den franska litteraturen med le nouveau roman (den nya romanen), och film, med ett d
Stockholms Fria

Storartad bok av Alain Robbe-Grillet

Efter tjugo års tystnad, är nu den franske nouveau roman förgrundsgestalten Alain Robbe-Grillet tillbaka med ett nytt verk fyllt av repetitioner, rekonstruktioner och redeskriptioner.

Liksom i tidigare romaner, är handlingen i Omtagning konstruerad kring en detektivhistoria, som denna gång utspelar sig i efterkrigstidens Berlin, där gengångare med lösmustach och nymfetter med madeleinkakor är inblandade i en incestuös mordgåta, medan multipla berättare ljuger varandra och läsaren rakt upp i ansiktet.

Den vane Robbe-Grillet-läsaren känner genast igen sig: här finns samma strävan efter precision, omsorg om detaljerna och den visuella ögonblicksbildens komplexitet. Här är den på glänt lämnade dörrens vinkel långt viktigare än det som gömmer sig bakom själva dörren.

Här får också romanens berättare, i plural, plötsligt ta några steg tillbaka, ta om och se om han (för hos Robbe-Grillet är det alltid en han) inte har missat något.

Med ett antal blinkar åt de stora utforskarna av det mänskliga minnet - Nabokov och Proust - tecknar Robbe-Grillet ett slags parafras, med stor skärpa och känsla för detaljen, men påfallande lik författarens tidigare verk. På tjugo år har egentligen ingenting hänt och Omtagning är, de facto, ingenting annat än just en omtagning, eller summering, av det slags litterärara text som blivit känd som roman nouveau.

Författare: Alain Robbe-Grillet

Översättare: Anders Bodegård

Bokförlag: Bonniers Panache

Annons

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu