Få svenska framgångar i boxningskval | Fria.Nu
Fria.Nu

Få svenska framgångar i boxningskval

Andreas Gustavsson var den som tog sig längst på vägen till Aten. Men färden stoppade på bulgaren Kubrat Pulev, vilket innebär att göteborgaren Patrik Bogere blir ensam svensk boxare i sommar-OS i Aten.

Boxning på tv och film brukar vara näst intill dränkta i ljud. Slag mot huvudet som låter som krevader, och åskådarmassor som fyller arenan med vrål och skrik. OS-kvalet i Lisebergshallen visade upp en annan ljudbild. Här hördes nästan bara boxarnas fnysningar och stön, skognisslet i golvet och emellanåt något rop från lagkamrater och tränare vid sidan om. Först när det var svenskar i ringen steg ljudvolymen.

Läktarna gapade övervägande tomt under de fem dagarnas tävlingar. Bara i mitten av de båda långsidorna fanns några andra boxare, tränare och funktionärer som studerade och filmade händelserna i ringen. Och några få besökare.

Två av de fyra svenskarna åkte ut redan under dag ett, i sina första matcher. Kvar återstod norrköpingssonen Andreas Gustavsson (91 kilo), och västeråsaren Benjamin Kalinovic (75 kilo). Men under torsdagkvällen försvann även Kalinovic i en jämn drabbning, där hans vänster inte kom till användning i tillräcklig utsträckning. Tidigare under dagen hade Andreas Gustavsson vunnit sin första match och gått vidare till semifinal i den svåraste viktklassen. Inte så mycket för motståndet i ringen, utan för det utanför.

Amatörboxningen lider nämligen av att de olika internationella förbunden har svårt att komma överens, i det här fallet det europeiska EABA och det världsomspännande AIBA. Och under tiden som boxarna gjorde upp på det sportsliga planet, diskuterade de båda förbunden hur många européer som skulle få plats i OS.

Men under söndagskvällen tog Andreas Gustavssons resa till Aten stopp, då han inte kunde mäta sig mot den skicklige bulgaren. Huruvida denne får åka till OS återstår nu att se. Sportsligt är han i alla fall klar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2020 Fria.Nu