Är lortsverige på väg tillbaka? | Fria.Nu

Debatt


Gun Nordstrand
Fria.Nu

Är lortsverige på väg tillbaka?

Hemtjänsten får inte göra något som inte står på deras lista. Min grannes hem fylls av smuts och fläckar. Snart kanske vi har ett nytt lortsverige, skriver Gun Nordstrand.

Det är så jag skäms att säga det - men det är skitigt hos min granne. Min goda granne - sängliggande - som också ser dåligt. Så har det varit i veckor nu och jag frågar om inte städhjälpen kommer snart. En gång i månaden säger hon.

I veckor har jag sett hur golv, kylskåp och besticklådor fylls av smulor och syltfläckar. Ingen torkar ens nattduksbordet efter vällingspill eller rinnet efter sängkanten. Borde ha fotat eländet innan jag i ilska börjar torka av här och där.

Hemtjänsten har punkter att gå efter. Här morgontvättning, bäddning, frukost, medicin. Hur det ser ut i kylskåpet där man tar mjölken har de inte med att göra.

Bädda mannens säng när också han är sjuk, det får man inte. Men hur kan man låta bli?

En hemtjänstare gjorde mer - hon fick byta sina timmar till annan pensionär. Så - folk blir väl rädda om sina jobb, och så är det väl skönt att slippa när tiden är knapp och man ska rusa vidare till nästa. Blir det lika ingrott hos andra pensionärer har vi snart ett nytt lortsverige här där bakterier frodas i skåp och lådor.

En bra hemhjälpare ska visst ha sina 'punkter' som nödvändig minnes-lapp. Men dessutom ha HJÄRNA, HJÄRTA och HÄNDER att kunna använda där det behövs. Det tar inte mer än minuter att torka här eller där medan man pratar om viktiga ting. På Rapport hör jag att budgeten är klar. Det blir mer pengar till kommunerna och till arbetslösa. En bra kombination. Kanske mer folk till hemtjänsten? Eller mer utbildning och en ordentlig omorganisering.

Själv hade jag en mycket bra hjälp av hemtjänsten på 1980-talet. Jo - det var andra tider då. Kanske inte lika mycket kiv om budget mellan kommun och landsting...

Men som sagt: ta en liten tillbaka-blick och sen en ordentlig OMORGANISERING.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu