HBT-ungdomar mellan tystnad och öppenhet | Fria.Nu
Stockholms Fria

HBT-ungdomar mellan tystnad och öppenhet

Ur vardagens alla kontexter kan man ibland försöka destillera fram det väsentliga. Vad blev sagt? Vad gömde sig bakom orden och handlingarna? Vad ville vi och vad vill vi egentligen?

Vi är drygt 70 personer som samlats på Stadsteaterns anrika scen Unga Klara för att lyssna på lärare, psykologer och skolungdomar. Under våren har här en rad queerseminarier ordnats och ämnet för kvällen är hur homo- bi- och trans-ungdomar upplever sin vardag. Ungdomarna berättar sina ofta allvarliga historier med en dråplig slagfärdighet.

Vi får höra om föräldrar som inte förstår och om sex och samlevnadsdagar på skolan där heteronormativitetens tunga skugga nyanseras med en timmes information om så kallat alternativa levnadsformer. En av utgångspunkterna för kvällens diskussion är rapporter som pekar på att homosexuella ungdomar mår sämre än genomsnittet. Psykologen Hans Hanner redovisar en stor undersökning han själv genomfört som bland annat visar en ovanligt hög självmordsfrekvens inom denna grupp. Den givna följdfrågan är vad vuxenvärlden tar för ansvar. Och hur bör man gå tillväga? Agneta Palmstierna, chef för psykoenheten för unga flickor, poängterar vikten av att se ett större sammanhang:

- Det är för mycket fokus på sexualiteten i dag. I stället måste man se helheten. Annars finns det risk för att utanförskapet förstärks.

Och det ungefär här som jag blir smått undrande. Inte minst för att ett tryggt konsensustänkande i salongen låter detta uttalande passera relativt obemärkt förbi. På vilket sätt fokuseras det för mycket på sex? Vad är det för helhet som kan kompensera tystnaden om homo- bi och transfrågor i allt för många ungdomars vardag? Numera har vi en rad kändisar som är öppet homo- eller bisexuella. Det är bra Men hur påverkar det livet i de trånga skolkorridorerna? Monika Nyberg, medverkande lärare, vittnar om hur lärare som är öppna om sin läggning i lärarrummet tystnar när de kliver ut i korridorerna. Vad säger det om den allmänna acceptansens och mångfaldens Sverige? Och vad ska de ungdomar som växer upp tro?

Jag vet inte hur många gånger jag har hört heterosexuella säga 'varför måste vi dela in oss i grupper, varför kan vi inte bara få vara?' Det är väldigt lätt att bara vara när man själv är privilegierad.

Vi lever i en värld där olika gruppers levnadssätt premieras framför andras. Det kan handla om att män får högre lön och det kan handla om att biologiböcker säger att homosexualitet är en alternativ levnadsform som bör accepteras, om det alls nämns. Det är ungefär som om fallskärmsstinna och välavlönade chefer med flitiga hembiträden skulle säga 'varför kan vi inte avskaffa fackföreningar, varför kan vi inte bara få vara?'

Hur fräscht är det?

Jag tror alltså inte att problemet ligger i ett för stort fokus på ungdomars sexualitet utan snarare på att vi måste prata mer om den. Vi måste nyansera den och visa att homosexuella inte bara är människor som spelar damfotboll eller klipper hår i Fab 5. Så när jag under hemfärden försöker destillera fram vad som var viktigt under kvällen tänker jag på ett av kvällens uttalanden av Hans Hanner:

- Det som är värst av allt tror jag är osynligheten. Den stora tystnaden.

Stefan Nordberg

Plats: Unga Klara, Stadsteatern

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu