Sverige möter Schweiz i EM-kvalet | Fria.Nu
Fria.Nu

Sverige möter Schweiz i EM-kvalet

I dag spelar Sveriges fotbollsdamer EM-kval mot Schweiz. Hanna Ljungberg saknas på grund av skada men hennes anfallskollega Victoria Svensson har visat god form. Djurgården/Älvsjös Malin Nykvist gör debut i A-landslaget.

I dag fortsätter EM-kvalet i damfotboll. Sverige, som hittills är obesegrade i sin grupp, ska ta sig an Schweiz på bortaplan.

Och det ser lovande ut för Sverige inför mötet. Damlandslaget har nämligen mött Schweiz åtta gånger och aldrig förlorat en poäng. När länderna möttes i fjol i Kalmar slutade det med hela 6-0 i svensk

favör.

Schweiz imponerade inte heller särskilt mycket i en dubbellandskamp mot Belgien under påsken. Den första matchen slutade 0-0 och den andra med 1-0-seger för Schweiz.

Sverige har redan spelat sju landskamper under vintern och våren och bland annat slagit USA i en match.

I den svenska truppen saknas Umeås anfallsstjärna Hanna Ljungberg, som fortfarande är skadad. Men Victoria Svensson, som fick sitt internationella genombrott på VM förra hösten, har visat storform i början av damallsvenskan. Med henne i form bör anfallsspelet kunna bli vasst även utan Ljungberg. Dessutom är Sara Johansson, som på grund av skada missade Algarve Cup i mars, tillbaka i landslaget. Hon har också visat fin form under våren. Flera skador har inneburit förändringar i truppen. Bälinges Josefine Öqvist är skadad och ersätts av Lotta Schelin, en 20-åring från Göteborgs FC.

Rutinerade Malin Andersson har tvingats lämna återbud på grund av fotskada. Hon avstod även från Malmö FFs match mot Mallbacken i söndags och vill inte riskera att skadan förvärras. I stället har förbundskapten Marika Domanski-Lyfors kallat in Hammarbys 22-åriga mittfältare Elin Ekblom. Ekblom har spelat en landskamp tidigare.

En annan förändring är att Djurgården/Älvsjös Linda Fagerström tvingats lämna återbud på grund av ljumskskada. Hon ersätts av klubbkamraten Malin Nykvist. 24-åriga Nykvist är debutant i damlandslaget men har sammanlagt 36 landskamper på U21-, junior- och flicknivå.

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu