Sverige hoppas på ett bra hockey-Liv i Tjeckien | Fria.Nu
  • Målvakten Stefan Liv var en viktig kraft bakom HV 71s SM-guld. Han är också en nyckelspelare i Tre Kronor.
Fria.Nu

Sverige hoppas på ett bra hockey-Liv i Tjeckien

Vägen till VM i Tjeckien har
kantats av toppar och dalar,
succésegrar och fiaskoförluster. Det är svårt att tippa vilket ben Tre Kronor står på. Det enda vi vet med säkerhet är att VM startar i dag, och att Tre Kronor kastas in i allvaret direkt då Danmark står för motståndet.

Herrishockey (SFT) Tre Kronor har sju VM-guld i troféskåpet. Det senaste inkasserades 1998 med spelare som Peter Forsberg, Mats Sundin och Jörgen Jönsson i laget.

Denna rutinerade trio fajtades även om guldet i Finland i fjol - men föll på mållinjen. Bokstavligt talat. Anson Carter tog tillvara på Mikael Tellqvists retur och petade in Kanadas segermål i förlängningen. Pucken var ett par millimeter över mållinjen, och det tog närmare sex minuter och stringenta video-upptagningar för att fastställa detta. 'Ett skitmål', tyckte svenskarna, och debattörer runt om i världen undrade om det efter denna händelse fanns en risk att begreppet

'domarens beslut är slutgiltigt' började att urholkas.

På det hela taget gjorde Tre Kronor en klart godkänd turnering.

Ingen kan väl ha glömt Sveriges mirakelvändning i kvartsfinalen mot Finland i Hartwalls Arena, då 1-5 blev 6-5, i en match som är en klassiker.

Fjolårets VM är glömt. Nu siktar Tre Kronor in sig på 2004 års mästerskap i Tjeckien. Hardy Nilsson, som har kontrakt med Svenska Ishockeyförbundet till och med OS i Turin 2006, leder laget som under ett par månaders tid fick leva med förlorarstämpeln. Den offensiva formsvackan var total, vilket tolv mål på nio matcher vittnade om. Tre Kronor slutade sist i Karjala Cup och i Baltica Brewery Cup.

Beska röster i mediasorlet krävde med jämna mellanrum Hardys avgång. Svenska Ishockeyförbundet har dock fullt förtroende för 'Hårde Hardy'.

- Hardy är en skicklig coach. Man ska inte gå ut och fatta något förhastat beslut bara för att man eventuellt känner sig stressad, har förbundsbasen Kjell Nilsson sagt till TT.

Att sparka Hardy Nilsson skulle även innebära ekonomiskt tuffa följder.

- Om man har ett företag med en underbalanserad budget så måste man se över sina utgifter. Om man får för många på lönelistan så har man gjort fel. Men det ekonomiska kan inte styra, verksamheten är det viktigaste. Frågan som vi måste ställa oss är om man löser problemen genom att byta förbundskapten. Jag tror inte att man gör det, konstaterade Kjell Nilsson.

I Sweden Hockey Games tystnade tvivlare då den blågula flaggan vajade på topp igen. Det blev tre komfortabla segrar mot Ryssland, Tjeckien och Finland.

I inofficiella EM, Euro Hockey Tour, var Sverige tillbaka i

Hartwall Arena. Miraklet blev till fiasko. 0-5 i finalen och 'bara' silver.

Sällan har det varit så svårt att läsa av Tre Kronors guldaktier i ett stundande VM. Deras formbarometer påminner mest om berg-och-dalbanan på Gröna Lund.

I förhandstipsen ser USA ut som en vinnarkandidat. I den preliminära VM-truppen återfinns namnkunniga NHL-lirare som Scott Gomez (New Jersey), Jeff Halpern och Bates Battaglia (Washington) samt Chris Drury (Buffalo)

Även Kanada ser ut att få ett slagkraftigt lag. De har spelare som Atlantas forwardsstjärna Dany Heatley, Floridas målvakt Roberto Luongo, Floridabacken Jay Bouwmeester och New Jerseys Scott

Niedermayer.

Tre Kronors första motståndare, Danmark, har en svensk förbundskapten: Mikael Lundström. I fjol gjorde man sitt första VM sedan 1949 (då skrevs förlustsiffrorna till 0-47 mot Kanada, 1-25 mot Österrike och 3-8 mot Belgien). Det gick avsevärt bättre för danskarna 2003. Minns ni spelarnas glädjetårar efter skrällsegern över USA med 5-2?

Hardy Nilssons största huvudbry är kanske vem som får vakta kassen. Får guldhjälten Stefan Liv chansen, eller kanske Frölundas Henrik Lundqvist?

Henrik Lenngren

Sveriges

gruppspelsmatcher:

* 24 april kl 16.15: Danmark-Sverige.

* 25 april kl 20.15: Sverige-Japan.

* 27 april kl 20.15: Sverige-Ryssland.

Annons

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2020 Fria.Nu