Bergsjö IF är en skola för livet | Fria.Nu
Fria.Nu

Bergsjö IF är en skola för livet

Två raka finaler i Gothia Cup och tre spelare på väg till Italien gör Bergsjö IF till ett av Sveriges bästa pojklag i fotboll. Spelarnas olika nationaliteter är en av anledningen till framgångarna, enligt tränarna.

Adele Baruffaldi börjar räkna spelarnas olika nationaliteter och kommer fram till att laget består av killar från 14, 15 länder.

- Det är positivt. Trots att de kommer från olika ställen har de ofta samma bakgrund, de förstår varandra.

Det är tisdagsträning på Bergsjövallen. Runt 25 spelare i åldern 16 och 17 år avslutar träningen med tvåmål. De bägge tränarna Adele Baruffaldi och Kjell Fagrell har alltid tränat laget. Adele tog hand om dem redan i sexårsåldern. Två år senare tillkom Kjell. En nog så viktig faktor för att få ett pojklag att lyckas.

- Det är klart att det ger trygghet att ha samma tränare hela tiden. De vet ju om att vi alltid finns här och skulle vi någon gång inte göra det så skulle de nog undra, säger Kjell Fagrell.

Laget som i år består av killar födda -87 och -88 kommer alla från trakten kring Bergsjön, strax norr om Göteborg, vilket innebär att de också umgås på fritiden och i skolan.

- Det är också en viktig sak som gör att de trivs och har skoj ihop tillsammans. De har också alltid haft ett gott rykte om sig, menar Kjell.

- Men det gäller att hålla dem hårt, fliker Adele in. Hålla dem på mattan. De får ju inte gå runt också tro att de är bäst hela tiden. Sen är det hård träning som gäller för att lyckas. Och att vara ute och deltaga i olika cuper.

De två senaste åren har laget spelat final i Gothia Cup. För två år sedan förlorade laget på straffar mot Benfica och förra året blev det förlust mot IFK Göteborg med 0-1. Årets Gothia Cup kan dock bli tuffare eftersom det inte finns någon B17-klass, vilket innebär att de får spela mot lite äldre spelare. Inne i klubbhuset är väggarna och prisskåpen fulla av diplom och pokaler. Laget har alltid spelat mycket cuper, både utomlands och i Sverige. Sedan 1996 har man också varje år gjort en resa ner till Italien, vilket lett till att kontakter knutits i det fotbollstokiga stövellandet. I dagarna kommer tre spelare att åka ner till Sardinien och Cagliari för provspel, vilket kan komma att leda till en längre vistelse i Italien framöver som ungdomsproffs.

- Om de blir intresserade där nere så kan det bli tal om att få stanna i ett år, säger Marko Karjalainen som tillsammans med Bijan Ghaderi och Vinicius Garcia fått erbjudandet.

- Och jag tror det kommer att gå bra, fortsätter Marko. Vi kommer att hjälpa och stötta varandra.

Förra året deltog man med två lag i seriespel. Det bästa av dem slutade på en fjärde plats i pojkallsvenskan. I år kör man med enbart ett lag i klass 1-serien, mycket beroende på att spelarna har börjat smaka på A-lagsspel i division fyra. Förra året började också de allsvenska lagen rycka i spelarna. Efter Gothia Cup-äventyret gick Henrik Lawenius till ÖIS och i år försvann Elvir Ramadani till Frölunda.

- Det är ett litet problem, men vi försöker få dem att stanna i klubben så länge det går. Att spela något år i fyran innan man går vidare tror jag är det bästa. De utvecklas också väldigt olika, en del behöver längre tid på sig, säger Kjell Fagrell.

Dagens träning närmar sig slutet. Det börjar bli kallt vid Bergsjövallen, spelarna fyller på med vatten samtidigt som de stretchar. Adele Baruffaldi går runt och småpratar med spelarna. Ser till att de kommer inomhus så fort som möjligt.

- Detta är inte bara fotboll utan en skola för livet, säger hon. En social skola.

Annons

Rekommenderade artiklar

Helhetsupplevelser räddar idrottsföreningar

Allt fler sporter förknippas med företagsnöje, alkohol och svensexor. Bowling och go-kart är sedan länge etablerade i branschen. Men det dyker upp allt fler, som curling till exempel.

Angeredscupen - en plantskola för friidrottslöften

Att friidrotten i Sverige just nu surfar på en jättevåg märktes inte minst på tisdagen när klassiska Angeredscupen för mellanstadiet arrangerades för 20:e gången på Slottsskogsvallen. De unga friidrottarna har sina givna förebilder och många siktar högt.

'Vi måste lära oss att tala med varandra'

I dag lägger vi mer tid framför tv:n och datorn än vi någonsin gjort tidigare. Det innebär att gymnastiken i skolan blivit en mycket viktig lektion. Men kulturkrockar gör att många hoppar över gymnastiken.

Invalidos tog hem Sverigeserien

Rullstolsinnebandylaget Invalidos 3V HIF kunde lätt säkra seriesegern vid Lundbystrand i helgen. Tre vinster i den avslutande omgången innebar serieseger med sex poäng före Eskilstuna HIF.

Invalidos kämpar för serieseger

Till helgen avgörs Sverigeserien i rullstolsinnebandy. Göteborgslaget Invalidos 3V HIF leder serien med tre poäng inför helgens spel i Lundbystrands sporthall. Klubbens första serieseger ser helt klart ut att vara inom räckhåll.

© 2020 Fria.Nu