Göteborgs Fria

'Det är solidariskt att planka'

Kollektivtrafiken har tagits ifrån folket, säger de. Nu vill de ta den tillbaka. Planka.nu är en försäkringskassa för alla som åker svart på spårvagnen. Men det är en försäkringskassa med visioner. Gratis kollektivtrafik är ett första delmål.

Omkring 1000 personer har enligt organisatörerna någon gång betalat månadsavgiften hos Planka.nu sedan de startade förra våren. För närvarande betalar omkring 250 personer in pengar varje månad för att få sina böter betalda om de råkar ut för kontrollanter. Djupt omoraliskt, tycker Västtrafik och politiker, men Lisa Eriksson och Björn Danielsson, två av personerna bakom Planka.nu, skäms inte.

- Vi vänder gärna på argumenten, säger Björn Danielsson. Vi tycker att det är politikerna som är omoraliska. Och vi tycker inte att det är solidariskt att betala Västtrafiks höga priser. I stället samarbetar vi som inte kan betala. Det är solidariskt.

Planka.nu håller till i syndikalistfacket SAC:s lokaler vid Järntorget. Lisa Eriksson och Björn Danielsson har tagit plats framför en vägg av revolutionär litteratur.

- Privatiseringarna och de höga priserna i kollektivtrafiken är bara en negativ konsekvens av den kapitalistiska samhällsordningen, säger Björn Danielsson.

Han säger att alla måste kunna röra sig fritt i sin stad för att demokratin ska fungera, och han menar att alla inte kan det med dagens priser på kollektivtrafiken. Det är inte av snålhet eller slöhet han inte betalar, utan helt enkelt för att han inte har råd.

- Förre chefen för Göteborgs spårvägar, Thomas Torkelsson, säger att han tror att smärtgränsen är nådd, att priserna inte kan höjas mer. Hans gräns ja! Men för en fattig människa kanske gränsen gick redan vid en hundralapp i månaden.

Därför vill Planka.nu ta bort avgifterna och höja skatten i stället. Enligt deras uträkningar skulle en skattehöjning med en krona per hundralapp räcka för att täcka kostnaderna. Och det skulle alla vinna på som tjänar mindre än 40 000 i månaden och åker spårvagn någorlunda regelbundet, menar de. Uträkningen presenterades i senaste numret av gratismagasinet Oreda.

Björn Danielsson och Lisa Eriksson talar gärna om verksamhetens politiska syften, om sina mål och visioner. Att diskutera om det är rätt att tjuvåka eller inte tycker de är tjatigt.

- Vi har fått en del uppmärksamhet i pressen, men det har nästan alltid varit på Västtrafiks villkor. Medierna har tagit över politikernas moralpanik, säger Björn Danielsson.

- Och det är ju lätt för Peter Hjörne, Göteborgspostens redaktör för opinionssidorna, att moralisera på ledarsidan. Han har ju råd att betala, och råd att ta bilen i stället för att åka kollektivt över huvud taget, säger Lisa Eriksson.

Men en del moralfrågor måste ändå ställas. Blir det inte dyrare för alla som betalar av att vissa åker svart?

- Nej, det tror jag inte. Det är småsummor, säger Björn Danielsson.

Vore det rätt att vägra att betala andra avgifter också, till exempel hos tandläkaren?

- Ja visst! Borra.nu vore väl underbart, skrattar Lisa Eriksson.

Och att snatta mjölk i affären?

- Om någon kommer på något smart sätt att organisera en försäkring på det området, så önskar jag lycka till, säger Lisa Eriksson halvt på allvar.

Men Björn Danielsson påpekar att det är helt olika saker att stjäla i en privat butik och att åka svart på spårvagnen.

- Vi är ju socialister, så våra krav sträcker sig långt utanför kollektivtrafiken. Men vi tror att en del saker är lättare att förändra än andra. Kollektivtrafiken kan ju vara gratis även i ett kapitalistiskt samhälle.

Planka.nu:s medlemmar är av blandad sort. Den äldsta medlemmen är född på tjugotalet, berättar Björn. Annars är det många studenter och många människor från förorterna. De grupper där behovet är som störst är överrepresenterade.

- Vi är öppna för alla, säger Björn. Fast vi har inte så många chefer från Askim med oss.

Fotnot: Lisa Eriksson heter egentligen något annat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu