• Matt Prescott, projektansvarig för ”Holocaust on your plate”, som visades på Sergels torg i måndags.
Stockholms Fria

Masslakt av djur jämförs med förintelsen i utställning

Matt Prescott är projektansvarig för utställningen 'Holocaust on your plate' som visades på Sergels torg i måndags. Stora bilder från koncentrationsläger kombineras med bilder på slaktade djur.

Vad är syftet med utställningen?

- Vi vill visa på faran i att se bort ifrån lidande. Det finns miljontals anledningar till att vara vegan - alla de miljoner djur som dödas av människor till att börja med. Världshungern och miljön är andra viktiga anledningar. Det finns egentligen inga anledningar att inte vara vegan i dag.

Bilderna ni ställer ut är provokativa; ni jämför masslakten av djur i dag med förintelsen. Varför?

- Människor behöver chockeras så de vaknar. Vi vill visa på vilket sätt vi misshandlar djur i dag. Det anser vi att man kan jämföra med det som skedde under förintelsen. Den inställningen som är rådande i vårt samhälle tillåter alltför mycket ignorans. Var och en behöver se sin egen roll i det hela, att om jag köper det här köttet betalar jag för att någon ska plåga djur. Kycklingar kokas levande och griskultingars testiklar blir avskurna, och sånt sker varje dag.

Vad får ni för reaktioner på utställningen?

- Mest positivt. Ingen tycker väl om att se levande varelser lida, och många inser att om detta var deras egna hundar eller katter till exempel, då skulle de inte tillåta det.

Utställningen Holocaust on your plate anordnas av People for the Ethical Treatment of Animals, Peta, som reser runt med utställningen i Europa just nu. Organisationen har sitt huvudkontor i USA och har 800 000 medlemmar i hela världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stockholms veganer saknar bakverk

Kafé Anna vid Fridhemsplan är ett av kaféerna i Stockholms innerstad som har sojamjölk och något veganskt att äta. Linda Dahlin, som jobbar på kaféet, tycker att veganer verkar vara medvetna människor. Elias Bröms från Stockholms veganer tycker att fler kaféer borde ha veganska bakverk.

Stockholms Fria

Kaféägare med ekologiskt på menyn

På Café Skänken i Gamla Stan serveras både kravmärkta och rättvisemärkta varor. Gunilla Brandt äger kaféet och känner inte till någon annan kaféägare som köper in rättvisemärkt.

Efterfrågan på rättvisemärkta varor ökar internationellt men i Sverige är efterfrågan låg.

Stockholms Fria

Genmodifierade djur kan uteslutas från djurskyddslag

Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser inte att genmodifierade djur fullt ut ska omfattas

av djurskyddslagen. Miljöpartiet står ensamt bakom förslaget att även genmodifierade djur ska omfattas av lagen.

Vid Miljö- och hälsoskyddsnämndens möte i onsdags fördes det inte ens en debatt i frågan.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu