Folkpartiet de radioaktiva | Fria.Nu

Inledare


Martin Söderberg
  • Folkpartiets och Jan Björklunds nyväckta radioaktiva miljöintresse känns bara ihåligt.
Fria.Nu

Folkpartiet de radioaktiva

Medan övriga världen avvecklar kärnkraften ska Sverige plötsligt satsa på en utbyggnad. Det är innebörden av ännu ett halsbrytande utspel från Folkpartiet.

Det finns många märkliga, för att inte säga tragikomiska, sidor av detta folkpartistiska utspel. Det var i Sveriges Televisions program Agenda som partiets Jan Björklund lade pannan i djupa veck över att en folkomröstning 1980 hade tyckt till om vilken riktning svensk energipolitik skulle ta 30 år senare. Men då kan det vara på sin plats att påminna Jan Björklund om att det var just folkpartiet som tillsammans med socialdemokraterna drev igenom denna märkliga 'linje två' i folkomröstningen, där frågan om kärnkraften sköts på framtiden med löften om avveckling av den radioaktiva energin till 2010.

Nu är vi alltså där, vid den tidpunkt då kärnkraftsavvecklingen skulle börja genomföras enligt folkpartiet anno 1980. Men plötsligt vill folkpartiet i stället bygga ut kärnkraften med ytterligare reaktorer. Motiveringen är att växthuseffekten är ett så stort problem, och att kolkraft och gaskraft riskerar att bli ersättningen för den uteblivna kärnkraftselen.

Men Jan Björklunds nya "miljöengagemang" är så innehållslöst som det kan bli. För när började Björklund och folkpartiet engagera sig för att utreda andra alternativ till kärnkraft än kol och olja? När brann riksdagens folkpartister för solkraft och vindkraft? Det krävs ju politiska initiativ till förändring. Kärnkraften fick ungefär 100 miljarder i stöd från staten under sin uppbyggnad. Jämför detta med dagens 60 miljoner kronor per år i statligt stöd till vindkraft.

När Lars Adaktusson i SVT:s Agenda frågade Jan Björklund om lösningen på problemet med kärnkraftsavfallet blev svaret bara att alla energilösningar har sina problem. Men så enkelt är det inte att avvisa den frågan. För vem kan garantera att ett extremt farligt avfall ska kunna lagras under säkra former i minst 100 000 år? Kärnkraftsavfall i berg är knappast en rimlig lösning, inte minst med tanke på att berggrund rör på sig under så långa tidsrymder.

Varje dygn producerar Sveriges kärnkraftverk högradioaktivt avfall i form av 55 000 bränslekutsar. Ett växande avfallsberg som det inte finns någon lösning för att ta hand om. Det börjar bli dags att få stopp på produktionen av det radioaktiva avfallet. Nästa fråga är vilka som ska bygga folkpartiets efterlängtade kärnkraftverk. Energiföretagen verkar inte intresserade av att delta i denna högriskverksamhet. Visst vill de gärna köra sina nuvarande reaktorer tills de är helt uttjänta. Men därefter finns säkrare alternativ att investera sina pengar i. Ska staten nu i så fall med subventioner få kärnkraftsföretagen att vilja bygga nya reaktorer?

Växhuseffekten och utsläppen av koldioxid påstås vara folkpartiets skäl till att förorda mer kärnkraft. Då kan det vara värt att ha i minnet att folkpartiets Jan Björklund också är en av de argaste kritikerna av trängselskatt på biltrafiken i Stockholm. Biltrafiken är den största enskilda källan till koldioxidutsläpp. Mellan 25 och 30 procent av koldioxidutsläppen i Sverige kommer från biltrafiken. Om nu kampen mot växthuseffekten ligger så nära hans hjärta borde han väl vilja beskatta bilismen i Stockholm än hårdare?

Folkpartiets och Jan Björklunds nyväckta miljöintresse känns helt enkelt bara ihåligt. Det är dags för den miljövänliga energins vänner att agera för större stöd till de verkligt miljövänliga energikällorna, så att vi äntligen kan uppfylla de visioner som också många folkpartister hade i folkomröstningen 1980.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu