Dansant och intelligent | Fria.Nu
Stockholms Fria

Dansant och intelligent

Naked ape har helt plötsligt glidit fram i mitt medvetande som ett av Stockholms roligaste band, med dansant och intelligent retrobetonad electronica till vass skånsk sång.

Med skånska i musiksammanhang är det inte svårt att associera till Bob hund och Philemon Arthur and the dung, och Naked apes sångare Jonas Mathiasson har faktiskt nåt i sina texter som inte är så långt ifrån dessa. Liksom han visat med sitt band Stackars Lajka går det utmärkt bra att balansera mellan det skojtaffligt Just D-liknande, och de briljanta Tomas Öberg-lyriska bilderna och rimmen. Här och där i varje spår på plattan finns små guldkorn av text som får de 40 minuterna att gå fort. Som till exempel 'Du är naken och ett gift / tusen bitar illusioner / ingen överdrift.' Det här är första fullängdaren, och trots att den känns enkel i produktionen är den helt övertygande. Både Sjätte sinnet och Mr. alter ego är klockrena hittar nästan i nivå med Knife, och med en titel som Stenbecksmörkt har man mig på sin sida. Så möts vi på dansgolvet.

Darlene Croneberg

MUSIK:

Naked ape

Titel: Anropa aporna

Bolag: Lobotom records

Annons

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu