AIK vann SM-guld | Fria.Nu
Fria.Nu

AIK vann SM-guld

AIKs damer klarade av det som Hammarbys herrar misslyckades med. De vann SM-guld i bandy.

- Det är jätteskönt. Säsongen känns komplett nu, säger AIKs landslagsspelare Eva Palm.

I och med förra lördagens finalseger mot Västerstrand tog AIK sitt andra raka SM-guld.

- Man känner sig riktigt nöjd. Nu vann jag en trippel i och med World-cup-guldet i höstas, VM- och nu SM-guldet. Det går knappast att vinna mer på en säsong. Vi vann i och för sig inte allsvenskan. Det skulle vara det i sådana fall, säger Eva Palm och skrattar.

Trots att Västerstrand tog ledningen tidigt in i finalmatchen på Studenternas i Uppsala kunde AIK vända och till slut vinna med 4-1.

- Det var en jättejämn match. Men vi hade mest vilja och det avgjorde. Vi hade bestämt innan att vi bara inte skulle förlora, förklarar Eva Palm.

Inför finalen önskade hon vackert väder så att det skulle bli en rolig match att titta på. Nu regnade det i stället.

- Därför var underlaget hoppigt och det blev mest långbollar. Men i början av den andra halvleken avtog regnet och planen blev bättre och vi kunde spela på snabbt kortpassningsspel längs marken. Det var som jag sa innan. Vi behärskade båda spelsätten bäst, säger Eva Palm.

Västerstrand skapade trots allt en hel del chanser och matchen avgjordes inte förrän mot slutet. Stor hjälte i AIK var landslagsmålvakten Linda Odén som stod för flertalet matchavgörande räddningar.

- Det är en jättebra målvakt som egentligen har allt man kan tänka sig. Hon gör viktiga räddningar men har andra kvaliteter också. Hennes långa utkast ger till exempel en hel del målchanser. Linda är helt enkelt komplett och det känns tryggt att ha henne längst bak, berömmer Eva Palm.

AIK firade guldet med en bankett tillsammans med spelarna från Västerstrand, utgång efteråt och spelledigt på söndagen. Men sedan blir det inte mycket mer firande.

- Uppladdningen inför nästa säsong började redan i måndags. Då körde jag två träningspass. Nu blir det mest konditions- och styrketräning på egen hand, säger Eva Palm.

Det kan bli svårt att nästa säsong straffa det fantastiska resultat hon och AIK upplevt i år.

- Målsättningen för nästa säsong är inte fastställd. Först får vi utvärdera det här året och kolla vad vi har för material. Sedan kan vi säga något. Men självklart vill man vara med i toppen, menar Eva Palm.

Om det nu blir någon nästa säsong. För precis som tolvfaldiga svenska mästarinnan Anna-Karin Olsson funderar 31-åriga Eva Palm på att lägga av med bandyn.

- Jag börjar komma upp i de åren då man säger att 'det här blir min sista säsong' inför varje säsong. Men jag har barn och det är mycket tid man ska lägga ner. Vi får se vilka som fortsätter och vad vi får för lag. Efter det bestämmer jag mig, säger hon.

AIK vann som sagt SM-guld men för Hammarbys herrar gick det sämre. Ett till synes klart guld blev till sand när Edsbyn vände 2-5 till 7-6.

- Jag tycker synd om Hammarby. Det hade varit roligt om vi fått två SM-guld till Stockholm. Det måste kännas tungt att tappa en stor ledning och förlora så där. Jag lider med dem. Samtidigt tycker jag Edsbyn var bra, avslutar Eva Palm.

Sebastian Nurmi

AIKs mästare:

Linda Odén, Carin Rydberg, Linnea Carlsson, Johanna Karlsson, Anna-Karin Olsson, Eva Palm, Ulrika Nyström, Anna Klingborg, Anna Jepson, Marielle Narebo, Malin Eriksson, Elenor Johnsson, Anna Lundin, Mikaela Hasselgren.

AIKs SM-guld i bandy (damer):

1988, 1990, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003 och 2004.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Innebandyfest på Hovet

I dag smäller det. Ett fullsatt Hovet och SM-finaler i innebandy. På herrsidan möts AIK och Balrog.

- Jag skulle hyckla om jag sa vi är nöjda med att spela final, säger Balrogs tränare Mika Packalén.

- Vi går för SM-guldet. Det är

inget att snacka om, menar AIKs dito Johan Nilsson.

Djurgården/Älvsjö kämpar för nytt

I påskhelgen drar damallsvenskan i fotboll i gång. En som följer den lite extra är förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

- Jag tror att det kommer bli en ännu bättre serie än förra året. Spelet och spelarna utvecklas och blir bättre hela tiden. Det blir allt högre intensitet och det föds fler profiler. Det känns mycket bra, säger hon.

Tobias Hysén tror på guld

Kim Källström spelar som bekant inte kvar i Djurgården. Däremot har en annan göteborgare köpts in. Tobias Hysén trivs redan i Stockholm, längtar till sommaren och tror att Djurgårdseran fortsätter.

- Absolut. Jag tror det blir guld, säger han.

AIK och Hammarby har SM-guld i sikte

Stockholm har chans på två SM-guld i bandy i helgen. AIKs damer och Hammarbys herrar spelar båda finaler på Studenternas i Uppsala.

- Vi vill vinna, det är inget snack om saken, säger Hammarbyspelaren Richard Kock.

AIKs damer spelar redan i dag sin final och där är målsättningen likvärdig.

- Jag tror och hoppas vi vinner, säger landslagsmeriterade Eva Palm.

© 2022 Fria.Nu