Fria.Nu

Koreansk dominans inför tomma läktare

Efter årets världsmästerskap i shorttrack regerar Korea. Både på dam- och herrsidan blev det totalguld, såväl individuellt som i stafett. Och den ende svenske deltagaren, Martin Johansson, avslutade sin långa karriär med två fall och en blygsam artondeplats på den avslutande distansen.

Det var få som hade sökt sig till Frölundaborg för att se världens bästa skridskoåkare på kortbana, vilket berodde på en arrangörsmiss. Det var få som visste om att mästerskapet ägde rum. Någon annonsering hade knappt förekommit, och det gjorde att stämningen i arenan inte riktigt matchade klassen på tävlingarna.

De som trots allt bevittnade evenemanget, fick valuta för pengarna. Att se de koreanska åkarna glida runt rinken på runt tio sekunder varvet, var en fröjd för ögat. Att de dessutom inte såg ut att anstränga sig särskilt mycket förstärkte intrycket av deras överlägsenhet.

Spelens kung var otvivelaktigt den artonårige Hyun-Soo Ahn, som totalt plockade åt sig fyra guldmedaljer. Lika många plus en bronspeng gjorde ett år äldre Eun-Kyung Choi till damernas obestridda mästarinna.

Bäst motstånd satte de kinesiska och kanadensiska åkarna upp, men de sistnämnda hade en mörk söndag, med två otäcka olyckor där kanadensarna gled in i skyddsbarriären med huvudet före. De båda klarade sig dock utan allvarligare skador. Dagen innan hade en amerikansk åkare blivit svårt skuren i näsan, och med ytterligare två olyckor under mästerskapet, blir det troligen vad folk kommer att förknippa med shorttrack. Innan mästerskapet var nog den allmäna bilden mer positiv, då det pratades om australiensaren Steven Bradburys osannolikt turliga väg till guld i senaste OS.

Bland åkarna klagades det lite grann på isen, och i kombination med arrangörernas oförmåga att locka folk till sporten, kan det nog dröja innan det bjuds på skridskoåkning i toppklass igen. I alla fall i Göteborg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2024 Fria.Nu