'Väktarna skyddar varandra' | Fria.Nu
Kristian Borg

Fördjupning


Kristian Borg
  • Juan Fonseca har drivit flera fall där väktare misstänks för att ha brukat övervåld. Men de flesta läggs ner i brist på bevis.
Fria.Nu

'Väktarna skyddar varandra'

Juristen Juan Fonseca från Diskrimineringsbyrån i Stockholm har drivit ett tjugotal fall där privatpersoner har blivit utsatta för misshandel och övervåld av väktare. Oftast läggs åtalen ner.

Bara i år har Diskrimineringsbyrån tagit emot ett par anmälningar om övervåld från väktare. Värst var det år 2002. I ett enda fall har byrån varit framgångsrik och vunnit.

- Problemet med civilrättsliga mål är att man måste ha bra på fötterna och många vittnen för att lyckas. Domstolarna tror mycket mer på vakterna än på vanligt folk, säger han.

Ofta lägger åklagaren ner fallet i brist på bevis eller för att ord står mot ord. Väktarna täcker upp för varandra. De lyckas också få målsägaren fälld för våld mot tjänsteman, eftersom det nästan alltid görs en motanmälan.

- Nu har vi ett fall med en känd svart musiker, han blev hårt misshandlad av vakter på Mondo vid Medborgarplatsen. Men vakterna ställer upp och vittnar för varandra, så det kommer inte att bli någonting.

Juan Fonseca var också med och drev fallet med Adonis Hocheimy, som förlorade i alla instanser mot jätten Securitas. Men kampen är inte slut. Juan Fonseca och Ismo Salmi, som företräder Adonis, tittar på möjligheten att stämma Securitas i moderbolagets hemland USA.

- Vi testar en ny väg och letar efter en amerikansk advokat som kan företräda Adonis. Och då handlar det inte längre om några hundratusen i skadestånd, det blir många dollar, säger Juan Fonseca.

Annons

Rekommenderade artiklar

Beväpnat entreprenörskap

Säkerhet som vara

Sedan kalla krigets slut har de privata säkerhetsbolagen fått en allt större roll i krig och konflikter. Varför? Och vad får det för betydelse för mänskliga rättigheter och demokrati? I den tredje och sista delen i serien Säkerhet som vara synar Kristian Borg den privata säkerhetsindustrins militära intressen.

Fria Tidningen

Polis under press

Säkerhet som vara

Säkerhetsindustrin växer globalt med 7 procent per år, omsätter 150 miljarder och sysselsätter miljontals människor. Det är en bransch där frågor om demokrati och transparens, mänskliga rättigheter och arbetsrätt borde ha hög relevans. Ändå är det märkligt tyst. I del 2 av artikelserien Säkerhet som vara granskar Kristian Borg privatiseringen av polisen.

Fria Tidningen

Bakom privata galler

Säkerhet som vara

Säkerhetsindustrin sysselsätter miljontals människor och är på stadig uppgång. I vår nya artikelserie Säkerhet som vara utforskar Kristian Borg detta gränsland mellan offentligt och privat. Första delen handlar om den privata fängelseindustrin, en riktig tillväxtbransch som drar fördel av en förändrad syn på brott och straff.

Fria Tidningen

Enkät: Vad tror du om en gemensam dagstidning för vänstern?

Vad tror du om en gemensam dagstidning för vänstern? Och med tanke på utvecklingen i USA, där hälften av kulturjournalisterna har fått sluta, skulle en sådan tidning kunna vara en räddning för kulturjournalistiken, om – eller snarare när – motsvarande händer här?

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu