Samhället har förlorat | Fria.Nu

Debatt


  • Kraven är höga i dagens arbetsliv och många känner sig stressade.
Fria.Nu

Samhället har förlorat

Magkatarr, migrän, fibromyalgi, magsår, depression, tvångstankar, hallucinationer, alla känner vi nog någon som mår dåligt. 'Ta ett piller lilla vän, så ska du se att allt snart blir bra!'. Ska vi bli en kemiskt beroende generation? Lättare att mata folk med recept i massor än att verkligen ge den hjälp många behöver; empati, medmänsklighet, samtal, en push i rätt riktning.

Varför mår människor så dåligt i vårt samhälle? Kan det ha med att göra att man måste vara så bra, så duktig hela tiden. Inte konstigt om många faller igenom. Har själv varit på väg i den riktningen.

'Social, stresstålig, solstråle-glad, samarbetsvillig, snäll, stabil, superbra människa...'. Ungefär så skulle en platsannons kunna se ut i dag. Man ska vara Mrs Perfect i allt och gärna ha energi och lust till att göra en 80-timmarsvecka på 40 timmar.

Sen ska man vara vacker, lagom smal, muskler på de rätta ställena, ha ett vitt brett leende, lagom stora bröst om du är tjej och en lagom tränad tvättbräda om du är kille. Då är det bara att tuta och köra. På detta ska man sen så klart vara rolig med en lagom känsla för humor och sen ska man kunna anpassa sig och slappna av i olika sorters sällskap och situationer. Grattis! Tuta och kör.

Originalitet, egen tankeförmåga, kritiskt granskande, ifrågasättande, eget tyckande belönas inte i vårt samhälle. Du kan få kicken, bli utfryst och mobbad, komma på samtal till chefen, bli samtalsämne i fika-rummet. Varför denna avundsjuka när någon vågar vara sig själv i stället för en jävla mespropp som bara vänder kappan efter vinden? Och sen alla dessa arbetslösa, friska människor som sitter hemma och vill ha ett jobb. De kan förtvina till kropp och själ. Självförtroendet hamnar nere på noll med tiden, en slöhet kan omfamna en och hotar att inta hela ens person. Negativ spiral.

Samhället, staten eller kapitalet eller någon måste ta ett ansvar. Tjänar inte alla på att friska människor får jobba för en lön och dra in pengar till vår sega jävla stat i stället för att få a-kassa, alfa-kassa, social-

bidrag, sjukpenning, sjukbidrag, sjukpensionärspension, utbildningsbidrag, aktivitetsstöd och allt vad där nu finns att få.

I vårt samhälle får människor med vissa sociala svårigheter gärna bli sjukpensionärer. Har någon frågat dem? Vad de helst vill.

I vårt samhälle får människor gärna bli hemskickade från akuten dagen efter att de försökt ta sitt liv. Får de ett svar på sitt rop om hjälp?

I vårt samhälle får folk gärna knarka ner sig, sälja sig och misshandla varandra bara de inte gör det i vårt hus.

I vårt samhälle har samhället förlorat.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Breddning av Hjuviksvägen ingen bra lösning

I en debattartikel daterad måndag 10 juni uppmanar Nätverket Hjuviksvägen trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S) att lämna ut nyttokalkylerna för vägprojektet. Hittills har inte vi i Alliansen heller tagit del av några sådana, skriver Martin Wannholt (M).

Göteborgs Fria
Debatt
:

Festival för bortglömda

I slutet av veckan går Landskrona pride av stapeln. Trots att Sverige utmålar sig som ett av de mest progressiva länderna i världen går hbtq-personer inte säkra på våra gator. Nu måste vi hitta en lösning, skriver tre av projektledarna för festivalen på veckans debatt.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu