AIKs damer mästare | Fria.Nu
  • 18-åriga Kim Martin avgjorde med sitt säkra målvaktsspel såväl i semifinalen som i finalen.
Fria.Nu

AIKs damer mästare

AIK blev i söndags svenska mästare efter finalseger mot Limhamn. Den stora insatsen gjorde dock AIK i semifinalen då man besegrade de senaste fem årens mästarinnor

Mälarhöjden/Bredäng. Landslagsmålvakten Kim Martin hade stor del i båda segrarna.

Mälarhöjden/-Bredäng har dominerat stort i svensk damishockey de senaste åren. Men i SM-semifinalen förra lördagen mot AIK blev mästarinnorna utslagna. Solnalaget vann en dramatisk tillställning med 2-1

efter straffslag, och tog sig därmed till final.

Mälarhöjden/Bredäng hade övertaget spelmässigt, vilket också visas av 40-15 i skott på mål. Men AIKs landslagsmålvakt Kim Martin visade sig vara svår att överlista.

Kim Martin tyckte dock inte att segern var orättvis:

- Nej, jag tycker ändå att matchen var ganska jämn. Det gäller att utnyttja chanserna man får och jag tycker att de sköt skott som var ganska lätta för mig att rädda, sa hon till Sportbladet efter semifinalen.

Efter den dramatiska semifinalen fick AIK en lättare seger i finalen mot Limhamn. Limhamns landslagsstjärnor Maria Rooth och Erika Holst gjorde vad de kunde men lyckades under den första halvan av matchen inte få in pucken bakom Kim Martin. Däremot fick AIK utdelning, och när Andrea Morger slog in 4-0 12.51 in i andra perioden var saken klar.

I finalen släppte Martin bara in två mål på 35 skott. Hon vill dock inte framhäva sin egen roll utan betonar lagets kämpainsats:

- Jag är oerhört nöjd. Vi lovade varandra före matchen att gå in och ge allt och det gjorde vi verkligen, kommenterade hon för Dagens

Nyheter.

Förbundskaptenen Peter Elander var mycket imponerad av Kim Martins insats:

- Kim är världens bästa målvakt. Hon betyder enormt mycket, sa Elander till Dagens Nyheter.

Det var en skön seger för AIK som har spelat i fem finaler de sex senaste åren, men tidigare aldrig tagit guld. Laget, som har en snittålder på 20 år, har dock goda möjligheter att nå nya framgångar de närmaste åren.

Annons

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2020 Fria.Nu