Kvinnor tar strid mot våld i global kampanj | Fria.Nu
  • Skolflickor i Dar es Salaam, Tanzania, deltar i UN Womens kampanj som lanserades i helgen.
  • Bharti Singh Chauhan har grundat organisationen Praveenlatha sansthan som stöttar tonårsflickor från marginaliserade familjer.
  • Sally Mboumien är en av Kameruns främsta aktivister i kampen för flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.
Fria Tidningen

Kvinnor tar strid mot våld i global kampanj

I lördags inleddes en global kampanj mot sexuella övergrepp. Under 16 dagar deltar tusentals kvinnor världen över i kampanjen som riktar fokus mot mäns våld och för kvinnors rätt till sina kroppar.

Sally Mboumien var bara elva år då hon gjorde något som hon hört äldre kvinnor beskriva som ett effektivt skydd mot närgångna män hemma i sin by i Kamerun. Hon använde en glödhet sten för att bränna sina begynnande bröst. Stenen brände henne svårt och efteråt fick hon djupa svarta ärr över hela brösten.

– Jag gjorde något som alla påstod var bra. Men jag var bara ytterligare ett offer för okunskap, säger Sally Mboumien i dag. 

Numera är hon en av Kameruns främsta aktivister i kampen för flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Hon är grundare av organisationen Common action for gender development. 

Enligt FN är bröststympning något som drabbat närmare 3,8 miljoner kvinnor i världen, däribland i ett flertal länder i Afrika. Bröststympning anses också vara en av de mest underrapporterade formerna av könsbaserat våld som drabbar flickor och kvinnor. 

Den 25 november inledde UN Women sin årliga 16 dagar långa kampanj mot det våld som drabbar kvinnor och som inleds med en dag kallad Orange day. 

Under dessa dagar kommer Sally Mboumien att fortsätta med sitt arbete: att på lokal nivå utbilda människor om deras sexuella och reproduktiva rättigheter och om behovet av att bekämpa skadliga sedvänjor. 

– Det bästa sättet att bekämpa detta är att inte bara att fokusera på en typ av våld, som bröststympning, utan på generella sexuella och reproduktiva rättigheter för kvinnor, säger hon. 

Samtidigt i den indiska delstaten Rajasthan är Bharti Singh Chauhan engagerad i kampen mot barnäktenskap. Detta i en delstat där nästan 40 procent av alla flickor blivit bortgifta innan de hunnit fylla 18 år. 

Hon har grundat organisationen Praveenlatha sansthan som stöttar tonårsflickor från marginaliserade familjer, där olika former av övergrepp mot flickor är mycket vanliga. I många fall har dessa flickor tvingats hoppa av skolan och organisationen arbetar för att de ska kunna återuppta sin utbildning. Detta som en del i kampen mot fattigdom, övergrepp och för tidiga äktenskap. 

– Vi vill få flickorna att tro på sig själva och kunna ha drömmar som de dessutom ska ha en möjlighet att kunna förverkliga, säger Bharti Singh Chauhan. 

Över hela världen engagerar sig tusentals kvinnor som själva fallit offer för övergrepp och våld i den pågående kampanjen. 

Det kan handla om kamp mot sexuella övergrepp, för flickors rätt att få sjukvård, rätt till ett privatliv och rätt att själv välja partner och när hon vill bli gravid. 

Bharti Singh Chauhan i Rajasthan menar att kampen för flickors och kvinnors rättigheter måste föras dygnet runt, årets alla dagar, och att det handlar om frågor som hänger samman. 

– För att bryta den onda cirkeln av våld räcker det inte med att sätta stopp för att unga flickor blir bortgifta. Flickor måste även få gå i skolan och ges den frihet de behöver för att uppnå sina mål och tillerkännas den värdighet de behöver för att kunna leva ett lyckligt liv, säger Bharti Singh Chauhan. 

Sally Mboumien understryker att kampanjer mot våld måste föras med en förståelse för den lokala kontexten, och även involvera män. Av det skälet understryker hon att könsbaserat våld slår mot hela samhällen och mot utvecklingen. 

– Att fördöma människor för kulturella sedvänjor är inte rätt metod för att göra sig av med dem. Vi måste få människor att förstå varför dessa sedvänjor är skadliga, vilka skador de orsakar och hitta samarbeten för att kunna sätta stopp för dem. 

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria.Nu