Manifestation för att stoppa utvisningar | Fria.Nu
  • I Nordstan genomfördes det en flashmob med ett tiotal deltagare.
  • Ljusmanifestationen utanför Nordstan hölls för att uppmärksamma vad Sveriges asylpolitik leder till.

Manifestation för att stoppa utvisningar

För att stoppa utvisningarna till Afghanistan så genomfördes en manifestation under fredagen.

Det är två år sedan Sverige införde en ny, restriktivare asylpolitik. För att uppmärksamma detta och stoppa utvisningarna till Afghanistan så genomförde gruppen “Sittstrejken i Göteborg” en manifestation under fredagen.

Det som började med en 10 dagar lång sittstrejk på Olof Palmes plats i Göteborg utvecklade sig till en kamp varje fredag för att försöka stoppa utvisningarna till Afghanistan. För 19:e gången tågade gruppen under fredagen till Migrationsverket med en budkavle om att “Nya frågor kräver nya svar” och frågan “Vem tar ansvar?”

Agne Blomvik var en av deltagarna under eftermiddagen. Han har tidigare arbetat på ett boende för ensamkommande flyktingungdomar och fick ett starkt engagemang då.

– Gruppen ensamkommande ungdomar från Afghanistan är en specifik grupp som har hamnat i kläm på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider och att de får avslag när de fyllt 18 år eller skrivs upp i ålder. Den gruppen borde få amnesti, Sverige har inte behandlat de rätt, säger han.

Han berättar att han varit med på ett par fredagsmanifestationer och även i Kållered när några ungdomar skulle utvisas.
– Jag hoppas att politikerna ändrar sig. Många trycker på, enskilda personer och också stora organisationer som Röda korset och Rädda barnen. Det måste bli en förändring, det är viktigt att inte sluta hoppas, säger han.

Hamid Saadat är en av de som arrangerar fredagsmanifestationerna och han manar till fortsatt kamp.

– Vi ska inte ge upp, vi ska fortsätta kämpa, sa han, medan tiotals ljus brann under ljusmanifestationen på en av stenavsatserna mellan centralstationen och Nordstan.

I Nordstan gjordes en Flashmob där ett tiotal deltagare plötsligt föll ihop en efter en vilket orsakade stort uppseende bland alla Black Friday-shoppare i ett fullproppat Nordstan. Banderoller vecklades ut med budskap om att deportationerna till Afghanistan borde stoppas.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu