De kämpar för ensamkommandes rättigheter | Fria.Nu
  • Anders Göransson, talesman för Vi står inte ut i Göteborg.
  • Vi står inte ut manifesterar utanför kommunfullmäktiges sammanträde.

De kämpar för ensamkommandes rättigheter

Nätverket Vi står inte ut tycker inte att de lokala politikerna tar sitt ansvar.

I dag sammanträder kommunfullmäktige i Göteborg. Utanför byggnaden genomför nätverket Vistårinteut en manifestation där de kritiserar politikernas sätt att hantera situationen för ensamkommande barn och unga.

Anders Göransson är en talespersonerna för Vi står inte ut i Göteborg, ett politiskt och religöst obundet nätverk som driver en fråga: Låt de stanna i Sverige. Han är väldigt kritisk till hur politikerna hanterat situationen och menar att man först välkomnat de unga för att sedan vända de ryggen.

- Först blir  man mörkrädd och sedan förbannad, vi ska vara bättre än så här. De borde få stanna i Sverige, säger han.

Det var när Sverige vände i frågan om flyktingmottagande och upprättade gränskontroller under hösten 2015 som Anders Göransson började engagera sig i frågan.

- Nu är vi på väg åt helt fel håll, säger han.

Han ser också stora problem med sättet Migrationsverket arbetar på. Om myndigheten beslutar att en person är under 18 år är det lättare att utvisa denne, men Anders Göransson tycker att den medicinska ålderbedömningen som Migrationsverket använder sig av är helt fel metod. 

- Metoden har fått förödande kritik för att inte vara vetenskapligt bevisad. De tittar inte på material från exempelvis afghanska myndigheter eller andra uppgifter, säger han.

Yrkes- och volontärnätverket Vi står inte ut består av 9 000 personer, både professionella och volontärer, som arbetar för ensamkommande barns och ungdomars rättigheter i Sverige. Över 100 lokala grupper runt om i landet arbetar nu för att påverka landets lokalpolitiker.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett alternativt toppmöte för rättvisa

Eftersom nätverket Alternativt EU-toppmöte inte bjöds in till politikernas sammankomst i Eriksbergshallen valde de att arrangera ett eget toppmöte. Där diskuteras rättvisa, gemensam välfärd, fred och mycket mer.

Manifestation mot EU på Gustav Adolfs torg

Parollerna är bland annat ”Rättvis handel” och ”Försvara de fackliga rättigheterna”. Manifestationen Alternativ till EU-toppmöte Göteborg 2017 hålls under fredagskvällen på Gustav Adolfs torg. 

Paneldebatt om EU:s framtid

Samarbete och flyktingfrågan var två ämnen som lyftes när EU-parlamentariker från sex politiska partier samlades på Göteborgs stadsbibliotek, för en paneldebatt om förväntningarna på EU-toppmötet.

© 2022 Fria.Nu