• Anhängare till Emmerson Mnangagwa, som i morgon väntas sväras in som Zimbabwes nya president, firar i Harare.
Fria Tidningen

Osäkert läge efter Mugabes fall

Så kom till slut nyheten som många zimbabwier väntat så länge på: Robert Mugabe, världens äldste regeringschef, har tvingats bort från makten. Frågan nu är vad som väntar för landet, vars ekonomi är körd i botten.

Efter sina 37 år vid makten hade Robert Mugabe nästan blivit en synonym med landet han kontrollerade. Mugabe är den enda president som Zimbabwe har haft sedan frigörelsen från Storbritannien 1980.

Men på tisdagen tvingades han till sist bort från makten efter att ha hotats av riksrätt av sitt eget parti Zanu-PF – samma parti som för bara några månader sedan godkänt honom som partiets enda presidentkandidat inför de nationella val som ska hållas kommande år.

Det var efter att vicepresidenten Emmerson Mnangagwa avsatts och sparkats ut ur Zanu-PF, anklagad för att ha konspirerat för att få bort Mugabe, som presidenten på allvar tvingades till en sista strid för sitt politiska liv. 

Mugabes mål tycks ha varit att bana väg för sin hustru Graces maktambitioner. Men efter att andra höga politiker som ansågs stå i vägen för hennes mål att skapa en dynasti hade röjts undan gick han för långt – detta enligt landets armé, partiet och folket i stort. När parlamentet hotade med att ställa honom inför riksrätt valde Mugabe till slut att avgå.

Eddie Cross, som är en av grundarna av oppositionspartiet MDC, gläds åt Mugabes avgång men menar att det skulle ha skett för länge sedan.

– Mugabe är redan historia. Tyvärr har han förstört det arv han hade kunnat lämna efter sig för 20 år sedan. Nu kommer han istället att bli ihågkommen som den man som förstörde vår jordbruksindustri, fick hungern att nå fram till en majoritet av folkets hem och tillät att Afrikas mest mångsidiga ekonomi kollapsade. 

Eddie Cross påpekar att under Mugabes styre har befolkningens inkomster minskat med två tredjedelar och industrin har tappat över 80 procent. I dag har endast en tiondel av den vuxna befolkningen ett riktigt arbete.

Eddie Cross menar att landet står inför enorma utmaningar när det gäller ekonomin, men i ett läge där folkets förtroende för staten, banksystemet och politiken är kört i botten. 

– Alla dessa frågor måste hanteras samtidigt. 

Den avsatte vicepresidenten Emmerson Mnangagwa återvände till Zimbabwe på onsdagen och ska enligt medier sväras in som landets nya president på fredag. 75-årigen är en tidigare allierad till Mugabe som bland annat var säkerhetschef under de våldsamma åren efter självständigheten då tusentals civila dödades.

Enligt en talesperson för Zanu-PF ska Mnangagwa sväras in som president fram till nästa ordinarie val som planeras att hållas i september nästa år.

Men även om många gläds åt Mugabes avgång är utvecklingen oviss. Människorättsjuristen Dave Coltart, som tidigare var medlem av regeringen, varnar för att fira Mugabes sorti från makten allt för mycket, eftersom det fortfarande är oklart vilka målsättningar som militären har. 

”Mitt i all eufori får vi inte glömma att detta är samma generaler som tillät Mugabe att behålla makten 2008 och 2013”, skriver Coltart i en färsk krönika i sydafrikanska Daily Maverick.

Han påpekar att det var militären och landets krigsveteraner som gick i täten för allt det våld som utspelade sig efter valet 2008, i syfte att se till att Mugabe förblev vid makten.

”Vårt budskap till militären måste nu vara: Tack för att ni rensat upp i den röra ni skapat, men nu måste ni återgå till era baracker och aldrig mer blanda er i valprocesser”. 

Under flera decennier har rädsla varit det främsta maktinstrument som Mugabe använt sig av för att tysta och undanröja avvikande röster. Människorättsaktivisten Jennie Williams, som grundat kvinnorörelsen Women of Zimbabwe Arise (Woza), är en av dem som råkade illa ut. Vid flertalet tillfällen har hon gripits efter att ha kritiserat regeringen. Nu vill hon att rättvisa skipas. 

– Jag vill ha rättvisa för landet, för folket, för min familj. Många människor led under Mugabes styre och står i dag utan arbeten och kan inte betala sina räkningar. Familjer har slitits isär, men nu är jag lycklig över att människor har befriat sig från sin rädsla, säger hon. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu