Talanoa på COP23 | Fria.Nu

Krönika


Krönika

Landets Fria

Talanoa på COP23

Talanoa är fijianska och betyder att berätta en historia. Att skapa en berättelse om enighet och samhörighet, och är det som ordförandelandet Fiji vill framföra här på FN:s klimattoppmöte COP23. Talanoa ska genomsyra hela klimatkonferensen då alla människor bär en historia, varje land har sin historia.

Men, som i varje bra historia finns det också en skurk, ett oöverkomligt problem som historiens hjältar måste besegra. I vår historia heter den skurken klimatförändringar.

Att berätta en historia är det vi ska göra här. Om unga hjältars klimatkamp, om alla tårar och skratt och trötta nätter och oändligt läsande och skrivande för att kommunicera ut vårt budskap. Om att använda pengar ur vår egen ficka, resa 15 timmar med tåg och att offra både tid och sömn, gå ner i vikt för att man inte hinner äta och arbeta intensivt för en sak som är större än en själv.

Klimatförändringarna är på riktigt, och klimatförändringarna är här. Det är inget som kommer om hundra år. Den påtagliga vattenbristen på Öland och Gotland är ett av de första tecknen på det i Sverige. Att Arktis isar smälter och hotar att permafrosten försvinner och att stora lager av metangas frigörs i atmosfären är ett annat.

Fler varningar kommer och det går allt snabbare, i en hektisk takt. Skurken håller på att vinna.

I skrivande stund sitter vi i organisationen Push Sverige på en tågresa tillsammans med trötta aktivister från Ende Gelände som verkligen har stått på klimatkampens front och med sina egna kroppar försökt stoppa Tysklands kolgruvor. Vi andra ska nu göra det i finrummet.

Alla på detta tåg är hjältar.

Årets klimatförhandlingar är unika på så sätt att ordförandelandet inte själva arrangerar konferensen, utan det sker i samarbete med Bonn i Tyskland. Vi kommer att rapportera härifrån dagligen genom vår blogg www.pushtocop.org samt genom sociala medier på @PUSHSverige.

Vår berättelse kommer definitivt att följa principerna för Talanoa och innehålla ett narrativ för hur det unga civilsamhället behövs för att stärka de långsiktiga politiska målen.

Hjältarnas tid är nu och vi måste alla ta på oss den rollen.

Fakta: 

Push Sveriges delegation till COP23 består av:

Adam Leckius

Ahmed Al-Qassam

Isabel Hagen

Isabelle Tibbelin

Julia Lönnqvist

Madeleine Norman

Sara Nyberg

Annons

© 2020 Fria.Nu