Oenighet kring Boplats i kommunstyrelsen | Fria.Nu
  • V och Mp:s kritik mot uppgörelsen i kommunstyrelsen i onsdags är att risken finns att en egen plattform gör det möjligt för privata värdar att välja sina hyresgäster.
Göteborgs Fria

Oenighet kring Boplats i kommunstyrelsen

Boplats blev marknadsplats blev boplats. Turerna kring bostadskön har varit många och när kommunstyrelsen på onsdagen fattade beslut rådde oenighet.

– Det här handlar i slutändan om att det inte ska spela någon roll vilket efternamn du har, när du söker lägenhet, säger Boplats ordförande Christian Larsson (V).

Boplats har sedan 2014 kallats en marknadsplats för hyresrätter och har drivits av Göteborgs stad, de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna gemensamt och där inte alla lägenheter förmedlades baserat enbart på kötid.

I och med onsdagens beslut i kommunfullmäktige då Socialdemokraterna nådde en uppgörelse med Alliansen kommer nu kommunen nu ta tillbaka driften av Boplats. Och eftersom den är behäftad med en avgift så måste den drivas som en förmedling och inte som tidigare, som en marknadsplats. Att handplocka hyresgäster som flera av de privata värdarna gjort kommer inte bli möjligt under kommunens drift, utan den med längst kötid ska automatiskt erbjudas lägenheten.

Men, det som skapade det stora missnöjet i och med onsdagens möte är den andra delen i historien. Ett tillägg i beslutsförslaget öppnar för att sälja källkoden till datasystemet som Boplats består av till de privata fastighetsägarna som också varit med och finansierat systemet till en viss del. Det innebär i praktiken att chansen att de stannar kvar på Boplats minskar eftersom de kan göra en ny sajt och fortsätta göra det som många uttryckte var problemet från början, nämligen att fortsätta att välja hyresgäster och hyra ut på andra kriterier än kötid.

Kritiken från V och Mp lät inte vänta på sig och de menade att S kompromissat bort stora delar av fördelarna med det första beslutet och att det kommer få konsekvenser för alla som letar bostad eftersom risken för att få två plattformar ökar och att hela idén vattnas ur.

Komunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson säger i en intervju i ETC Göteborg att breda uppgörelser är nödvändiga och att hon inte ser de risker som V och Mp beskriver.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu