Hemlösas demonstration gick genom Göteborg | Fria.Nu
  • "Rebellerna – från osynliga till synliga" var parollen för hemlösas demonstration.
  • Genom forumteater utmanar Rättvis teater maktpositioner och skapar social mobilisering.
  • Processed with VSCO with hb2 preset
  • Processed with VSCO with hb2 preset
Göteborgs Fria

Hemlösas demonstration gick genom Göteborg

På tisdagskvällen tågade en brukarstyrd demonstration för hemlösa genom centrala Göteborg.

Ungefär 75 personer samlades på Götaplatsen för att tåga ner mot Gustav Adolfs torg i demonstrationen “Rebellerna – Från osynlig till synlig”. Initiativet kommer från personer som lever i hemlöshet, inom ramen för projektet Rättvis teater, där personer som lever i social utsatthet arbetar med forumteater.

– Det var ett gäng olika personer, både hemlösa och andra, som deltog. Det viktigaste med demonstrationen är att visa att personer som av olika skäl har hamnat i hemlöshet är kompetenta personer som själva har förmåga att se vad man behöver, säger Annika Ström Öberg, boendechef och hemlöshetsstrateg Göteborgs Räddningsmission, och demonstrationens kontaktperson.

Framme vid Gustav Adolfs torg bjöds det bland annat på musik, underhållning, gatuteater, soppa och kaffe. Det fanns också ett “speakers corner”, där bland annat bostadslösa höll tal. Efter det hölls rundabordssamtal där olika personer i maktpositioner var inbjudna för att samtala med hemlösa om bostads- och narkotikapolitik.

– Det är brukare i vårt projekt som arrangerade det – det är inte så lätt när man lever i den situationen att få prata med de som fattar beslut. Det var många som kom fram och pratade.

Bland annat satt byggherren Joakim Arcari, från Botrygg, med.

– Han fick förklara villkoren från en byggherres perspektiv, hur det påverkar att det till exempel är så få aktörer som säljer betong. Det var spännande och fina samtal.

Demonstrationen hölls på världsfattigdomsdagen, 17 oktober.

– Det måste komma till en samhällsförändring, vi kan inte leva i en stad där klyftor ökar och vi får fler och fler hemlösa. Det behöver byggas fler bostäder men vi måste också prata om att det ska byggas mer prisvärda bostäder. Nyproduktionen är väldigt dyr. Att det blir fler hemlösa i Göteborg och ökade skillnader i livsvillkor skadar oss alla, säger Annika Ström Öberg.

Fakta: 

Rättvis teater

Rättvis teater är ett treårigt projekt, som nu är inne på sitt andra år, men där förhoppningen är att det ska bli permanent. Inom ramen för projektet används forumteater för att hemlösa och socialt utsatta ska få arbeta med erfarenheter i sitt liv för att skapa social mobilisering. Man har också jobbat med forumteater där personer i maktpositioner får prova på att vara i en underordnad position. Till exempel har läkare och socialarbetare deltagit.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så ser fattigdomen ut i Göteborg

Allt fler göteborgare behöver hjälp med mat, kläder och julklappar, berättade Stadsmissionen på världsfattigdomsdagen 17 oktober.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu