Lasse Franck och hans muskler är tillbaka | Fria.Nu
  • Videon till Nytt emellan oss spelades in under demonstrationerna mot NMR i Göteborg. "Låten känns nästan specialskriven för den händelsen. Vi var bara tvungna att spela in och släppa så snabbt som möjligt", säger Lasse Franck.
  • Lasse Franck fastnade för Kari Bremnes låt och översatte texten. "För mig handlar texten om den politiska situation vi har i dag, för Kari Bremnes handlar den nog om något annat."
Göteborgs Fria

Lasse Franck och hans muskler är tillbaka

Nytt emellan oss är nya singeln från Lasse Franck och hans muskler. Det politiska engagemanget känns igen, nytt är ett mer återhållsamt uttryck.

Ett tre års långt uppehåll var tillräckligt för att ge Lasse Franck och hans muskler ny kraft och energi. Faktum är att bandet aldrig låtit bättre än de gör på nya singeln Nytt emellan oss.

– Tack det var kul att höra. Det känns som vi fått inspiration under uppehållet.

Låten är skriven av Kari Bremnes, en artist som Lasse Franck följt under en längre tid och när han hörde hennes version av låten kände han direkt att det var något visst med den.

– Helt på eget håll hade vår trummis även han hört den här låten och ringde upp mig för att snacka om att vi borde ta tag i den. Och så blev det. Det är en väldigt fin låt med en text som talar till mig. Bremnes text är en kärlekssång som jag har vänt på och som jag nu tycker fångar upp något relevant i tidsandan.

"Det verkar ha kommit något nytt emellan oss. Det var vi som lät det komma in”. Vad är det vi smittats av?

– Det har gått tid sedan vi först spelade in den här låten och då var det flyktingsituationen som var aktuell, och på kort tid har vi satt upp taggtråd emellan länder och människor. I dag tycker jag den även talar om de bruna vindar som blåst in över oss.

Under demonstrationerna mot NMR i slutet av september spelades en video in till låten som släpptes i samma veva.

– Videon gör texten tydligare och för oss blev låten ett inlägg i en aktuell debatt. På kort tid har den nått 60 000 visningar och fått mängder av kommentarer från lyssnare. Det är både roligt och lite överväldigande. Och blir ännu mer så av att en överlägsen majoritet av dem som har delat och tryckt på gilla-knapparna har namn med ett annat ursprung än det svenska. Det verkar som om vi har nått fram till en ny publik - en som vi verkligen ville nå, säger Lasse Franck.

Det politiska engagemanget har alltid funnits hos bandet. I valspurten 2014 släpptes Hej då allians och Tittut, tittut!, som var ett inlägg i RUT-debatten. Det musikaliska uttrycket, som de beskrivit som ”poplåtar med fotbollskörer och hjärtat till vänster”, har på nya singeln skiftat och färgas istället av eftertänksamhet och allvar.

– Just den här låten bär på en problematik som är så pass allvarlig att det även präglar hur vi gjorde den. Vi ville skapa eftertänksamhet och även nå fram till en publik som inte redan är på ”rätt sida”.

Att vara med i ett band innebär även det politik. Trots att bandet är med på noterna är det ändå han som färgar låtarna.

– Men visst, vi snackar en del politik i replokalen, det är något vi alla är intresserade av. Och ibland refuserar de mina idéer, säger han med ett skratt.

Nu närmar sig återigen ett val, blir det fler politiska inlägg från er då?

– Jag hoppas att vi återigen kan bli aktiva i valet, det är viktigt. Men sedan vill jag akta mig lite för att alltför tydligt bli det där politiska bandet, vi har ändå låtar som handlar om andra saker, säger Lasse Franck.

Innan dess finns förhoppningar att komma ut och spela mer live?

– Det skulle vara roligt. Nu har allt gått så snabbt med det här singelsläppet, men den positiva responsen den fått gör att vi borde få till en spelning snart, säger Lasse Franck.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu