Österrike drar starkt åt höger | Fria.Nu
  • Under Sebastian Kurz ledning har konservativa folkpartiet ÖVP gjorde en kraftig högergir.
  • Heinz-Christian Strache, partiledare för högernationalistiska Frihetspartiet FPÖ.
  • Christian Kern, förbundskansler och partiledare för socialdemokraterna SPÖ.
  • "Folkpartiet försöker vinna över de högerpopulistiska väljarna genom att driva en invandrar- och islamfientlig politik", säger statsvetaren Kristina Boréus.
Fria Tidningen

Österrike drar starkt åt höger

Efter en historiskt smutsig valkampanj ser högern ut att gå segrande ur söndagens österrikiska nyval. Högerextrema Frihetspartiet kan bli koalitionspartner i en regering på Europas yttersta högerkant.

Förra helgen slog en politisk bomb ner i Österrike. Tidningen Die Presse avslöjade att de styrande socialdemokraterna SPÖ:s tidigare rådgivare, Tal Silberstein, låg bakom ett fejkat Facebook-konto som drev en grov smutskastningskampanj mot högerpartiet ÖVP:s nyvalda ledare Sebastian Kurz.

På sidan ”Sanningen om Sebastian Kurz” framställs Kurz som en lakej åt den amerikanska finansmannen George Soros som i hemlighet planerar att öppna upp gränserna och släppa in hundratusentals invandrare. Inläggen genomsyras av islamofobi, rasism och antisemitism och kopplingen till just Soros, som ofta utgör en central roll i rasistiska konspirationsteorier, gjorde att många trodde att extremhögern låg bakom kampanjen.

Att det i själva verket var socialdemokraterna chockade en hel nation. SPÖ försökte först distansera sig från avslöjandet genom att lägga skulden på Silberstein, som avskedats i somras efter att han anklagats för pengatvätt i hemlandet Israel – även det en stor skandal. Men till slut blev trycket för stort och socialdemokraternas partiordförande avgick den 30 september.

Skandalen är en av många i en valkampanj som analytiker kallar den smutsigaste i landets historia. I centrum står landets två största partier, ÖVP och SPÖ, som styrt landet i en storkoalition under merparten av de tre senaste decennierna. Den nuvarande koalitionen, som bildades efter förra valet 2013, kollapsade i våras och val ulystes ett år i förtid.

Läget är som upplagt för att utnyttjas av den tredje falangen i österrikisk politik, högernationalistiska Frihetspartiet (FPÖ). Partiet, som bildades redan 1949, ses allmänt som en föregångare till dagens högerpopulistiska partier i Europa, menar Kristina Boréus, statsvetare vid universitet i Uppsala och expert i österrikisk politik.

– Men FPÖ är speciellt i jämförelse med många andra nationalistiska och högerpopulistiska partier i Europa genom sina nazistiska rötter. Partiets första ledare var en före detta SS-general, säger hon.

FPÖ var länge ett mindre parti men blev en maktfaktor under den karismatiske Jörg Haiders ledning på 1990-talet.

– När Haider tog över som partiledare drev han partiet i en mer populistisk riktning med stark betoning av honom själv som en ledare som företrädde folket mot en korrupt politisk elit. Under Haiders ledning började partiet allt tydligare hetsa mot invandrare i Österrike och lite senare även mot muslimer.

Partiet splittrades i mitten av 00-talet och dalade i opinionen. Men efter att flykting- och integrationsfrågan seglat upp som den främsta politiska frågan de senaste åren har stödet för FPÖ återigen ökat och var en hårsmån från att vinna fjolårets presidentval.

Sedan dess har dock stödet minskat något och från att ha varit största parti med 34 procent i mätningarna förra hösten ligger partiet på omkring 25 procent i de senaste mätningarna.

Istället är det konservativa folkpartiet ÖVP som under det 31-åriga politiska stjärnskottet Sebastian Kurz ledning går som en raket i opinionen: från under 20 procent för ett år sedan till över 33 procent i dag. Skiftet är ingen slump utan beror på en medveten högergir av folkpartiet, menar Kristina Boréus.

– ÖVP försöker vinna över de högerpopulistiska väljarna genom att driva en invandrar- och islamfientlig politik. De driver en starkt högerinriktad kampanj där de bland annat vill sänka de sociala ersättningarna för personer som just fått asyl till långt under nivån för andra som bor i Österrike.

ÖVP har även drivit igenom ett förbud mot heltäckande slöjor och hårdare krav för medborgarskap som trädde i kraft den 1 oktober i år. Sebastian Kurz pratar gärna om hotet från ”politisk islam” och vill bland annat se ett förbud mot muslimska förskolor.

Även socialdemokraterna har anammat en del av den högerpopulistiska retoriken.

– Det enda parlamentariska parti som på allvar konfronterat FPÖ:s hets mot invandrare är De Gröna, säger Kristina Boréus.

– Men de har splittrats till följd av inre motsättningar och har tappat mycket i mätningarna.

Om prognoserna stämmer är sannolikheten stor att ÖVP och FPÖ går samman i en regeringskoaliton efter valet.

– En högerregering med Kurz som kansler skulle innebära en stark högervridning av österrikisk politik och en typ av europeisk regering vi inte sett utanför Östeuropa, säger Kristina Boréus och fortsätter:

– Det är inga goda nyheter för Österrikes invandrade befolkning eller för muslimer i landet.

Senast en ÖVP-FPÖ-regering bildades år 1999 ledde det till starka fördömanden från omvärlden och att EU-länderna inledde en diplomatisk bojkott mot Österrike som varade i över åtta månader.

Men i dagens läge, men högerpopulistiska partier i parlamenten i så gott som alla västeuropeiska länder, är en liknande bojkott föga sannolikt.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu